Nikdy jsem nepila tu odstřděnou vodu a tekoucí průhledné jogurty - jedině plnotučné - dnes mám léta na osteoporozu a kosti mám jak za mlada a cholesterol prý jak v 25 letech - to jsou slova lékařky,také se zapomíná na to - že aby se vápník ukládal potřebuje k tomu tuk - takže nízkotučné rovná se nula vápníku v těle.Velký příjem probiotik také není zdravé - tělo si dokáže vyrovnat svou probiotiku v těle sámo- teda pokud nejíte antibiotika jako chleba :-)) - Já poslouchám své tělo - ono si samo řekne co potřebuje a co škodí - takže jím na co mám chuť.To znamená od všeho s mírou.
Pít nebo nepít mléko
Není zapotřebí zařazovat mléko a mléčné výrobky do jídelníčku pravidelně (u dospělého), a když, tak volit variantu méně tučných mléčných výrobků. Za méně tučné můžeme považovat nízkotučné a polotučné mléko, sýry okolo 30 % tuku v sušině, jogurty okolo 2-3 % tuku.
Nemusíte se bát, že méně tučné mléko a mléčné výrobky obsahují méně vápníku. Vápník je v nich vázán na složku bílkovinnou, nikoli tukovou. Množství vápníku se však může lišit dle jednotlivých výrobků. Obecně můžeme říci, že čím je mléčný výrobek „hustší“, tím více vápníku obsahuje. Velice vhodné jsou kysané mléčné výrobky, které obsahují probiotické bakterie (probiotika) s prokazatelně pozitivním vlivem na lidské zdraví.
Když se řekne "mléko", většina lidí si automaticky vybaví mléko kravské. Do popředí se však v posledních letech dostává i nabídka jiných druhů, např. mléko kozí apod. Další informace nejen na téma mléka a mléčných výrobků můžete najíst na internetových stránkách Fóra zdravé výživy www.fzv.cz.
Rozhodli jste se nebo musíte vynechat mléko z jídelníčku? Jistě se vám hodí seznam potravin, ve kterých je vápník – ten nutně potřebujete pro zdravé kosti, zuby…
Máte podezření na to, že jste alergičtí na mléko? Otestujte se.
Jste pro pravidelnou konzumaci mléka, nebo jste příznivci názoru, že ho v dospělosti už není zapotřebí? Napistě nám v rámci diskuse nebo nám napište na tento mail.
Přidat nový komentář