Inzerce https://www.lekarna.cz/pece-o-zuby/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=pece-o-zuby

Lidé se bojí chodit k lékaři kvůli covidu-19. Jejich nemoci ale nečekají

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 432x )

Lidé se bojí zajít k lékaři či do nemocnice – sice už méně než jaře, ale přesto. Stovky jich tak zanedbávají péči o svá chronická onemocnění, nebo dokonce propásnou šanci zavčas objevit, co je trápí. Situaci neprospívá ani zabrzdění péče o chronické pacienty a přesun řady specialistů na „covidová“ oddělení. Například v gastroenterologii se tento propad péče zřejmě již nedožene. Strach je podle lékařů přitom zbytečný – včasný záchyt příčin potíží umí lidem zachránit život, stejně tak pravidelné kontroly pacientů s chronickými nemocemi.

shutterstock.com

„Strach lidí z toho, že by se mohli ve zdravotnickém zařízení nakazit koronavirem stále trvá, je ale menší než na jaře – tehdy se nám z pravidelných nebo i prvních prohlídek odhlašovaly až dvě třetiny objednaných pacientů. Nyní je to do 20 % maximálně,“ říká prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky a primář Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE a první místopředseda České gastroenterologické společnosti (ČGS).

Propad počtu těch, kteří si přišli na dermatologii nechat zkontrolovat znaménka a změny na kůži, zaznamenal také prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc, MBA, FCMA, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Na jaře jich podle něj přišlo o třetinu méně než minulý rok ve stejném období. Měnící se znaménko se může rychle vyvinout do rozsáhlého melanomu, který člověka ohrožuje na životě. Ročně zhoubným melanomem onemocní 3 500 lidí. Nemocnice přitom podle prof. Arenbergera provoz kožní kliniky v souvislosti s covidem-19 nijak neomezovala.

Zpomalení či úplné zastavení se netýká jenom péče o „neakutní“ pacienty, ale také preventivních a screeningových programů
„Každý měsíc, kdy se nepokračuje ve screeningu kolorektálního karcinomu, propadají sítem včasného záchytu stovky lidí. Ti se mohou v budoucnu potýkat s vážným nádorovým onemocněním. Stejně tak se může vymstít prodlužování termínů kontrol u chronických pacientů se střevními záněty,“ pokračuje prof. Lukáš. Programem screeningu rakoviny tlustého střeva ročně v Česku „v dobách míru“ projdou tisíce lidí. Diagnózu rakoviny tlustého střeva a konečníku si každoročně vyslechne více než 7600 Čechů.

Podle gastroneterologa se lidé, kteří ze strachu z koronaviru otálejí s objednáním na pravidelnou kontrolu, nemají čeho bát.
„Pacientům se střevními záněty nehrozí riziko závažnějšího průběhu infekce – naopak, ti, co se léčí biologickou a biosimilární léčbou jsou podle posledních vědeckých poznatků před těžším průběhem nemoci chráněni. Dokonce u nich často nákaza koronavirem probíhá asymptomaticky,“ doplňuje prof. Lukáš. Pandemie koronaviru podle prof. Arenbergera nijak podávání biologické a biosimilární léčby neomezila.
„Pokud pacient přijde, léčbu dostane. Pravdou je, že někteří se pro léky v tomto obdobní nedostavili – jejich stav se pak horší. U nás jsou to naštěstí výjimky,“ říká prof. Arenberger.

K pravidelným kontrolám chronických pacientů využívají lékaři v co možná největší míře telemedicínu.
Kontroly u vhodných pacientů provádíme s pomocí webové aplikace tzv. IBD asistenta,“ popisuje prof. Lukáš. Každý rok si diagnózu střevního zánětu vyslechne asi 2 000 Čechů. V tuzemsku nyní žije přibližně 55 000 lidí s nějakou formou tohoto onemocnění.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Natálie (27 let): virový zánět mozku jsem přežila bez následků

Natálie byla zdravá mladá žena, která do svých 27 let neměla žádné vážnější onemocnění. Když ji v dubnu začalo bolet na prsou, špatně se jí dýchalo, bolela ji hlava v zátylku, cítila velkou únavu a naměřila si teplotu 38 stupňů, vyrazila k lékaři s pocitem, že je to nějaká horší viróza. Jen díky tomu, že byl její praktický lékař velmi pohotový, neskončila s trvalým postižením. Šlo totiž o virový zánět mozku!

Pavla Voznicová (20): málem mne zabila embolie plic

V devatenácti letech člověk většinou kypí zdravím, a když zajde k lékaři s tím, že se zadýchává a má trochu oteklou nohu, asi nečeká nic zásadního. I Pavla šla ke své ošetřující lékařce s relativním klidem. Do svých devatenácti let se léčila jen s lehkým průduškovým zánětem a kromě léků na astma neužívala nic jiného než hormonální antikoncepci. Právě ta ale spustila problém, který ji mohl stát život.

Preventivní kontrola: co by měla zjistit

Každé dva roky byste měli zajít ke svému praktickému lékaři a nechat si udělat preventivní kontrolu. To asi víte - ale víte přesně, co by lékař měl při této kontrole zjišťovat?

Nezanedbávejte preventivní prohlídky ani v dospělosti

Na preventivní prohlídky chodíme pravidelně se svými dětmi, v dospělosti však na ně pravidelně dochází jen 20 % z nás. Přitom preventivní prohlídky mohou včas upozornit na zdravotní problém a umožnit vám spolu s vaším lékařem včas zahájit odpovídající léčbu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce