Inzerce https://www.lekarna.cz/peceni-vanocniho-cukrovi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=peceni-vanocniho-cukrovi

Celiakie

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 178381x )

Celiakie je onemocnění, kde v důsledku chronické zánětlivé reakci na lepek, neboli gluten, dochází v tenkém střevě k destrukci střevních klku s následní nedostatečnou absorpcí živin.

shutterstock.com

Pozor na zákeřnosti!

  • Modifikovaný škrob – z pojmenování „modifikovaný“ nemůžeme vědět, jestli se jedná o škrob kukuřičný, rýžový, bramborový anebo pšeničný.
  • Zmrzlina – může obsahovat gluténové stabilizátory.
  • Alkohol – pálený z obilnin, pivo, kterého kvalitu mimo jiné určuje i ječný slad.
  • Sójová omáčka – téměř všechny sójové omáčky na trhu obsahují výtěžky z pšenice.
  • Žvýkačky – obsahují gluténový stabilizátor.
  • Jogurt, měkký sýr – závisí od výrobce a typu jogurtu, ale je lepší se poradit se sdružením celiatiků, nebo kontaktovat výrobce.
  • Uzeniny - párky, šunky, sekaná, salámy i tlačenky.
  • Koření – bílý pepř, kari , vegeta a další.
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kuba
10x

Ahoj. Chci Vám předat svoje zkušenosti. Když mi celiakii dignostikovali, tak jsem to nějkaý čas 1/2 roku ingnoroval a dietu držel, tak na půl. Říkal jsem si , že když to mám celý život a nemám žádné příznaky, tak se to ted nezblázní. Postupně však začali přicházet, záněty moč, měchýře, bolesti ledvin, střev. Začali my otékat nohy, protože ledviny vylučovali nadměrné množství bílkovin. Výsledek by, že se z techto okoků uvolnily tromby a způsobily mi masivní plycní embolii. To vše přišlo poté co jsem již 2 měsíce dietu plně dodržovat. Píšu to sem proto, že v 31 jsme měl pocit, že jsem na vrcholu sil, a že toto bez problémů můj organismus ustojí. Neustál a JIPce jsem si docela poležel. Je jasné, že můj případ byl poměrně extrémní, ale je potřeba si uvědomit, že celiakie funguje u každého jinak. A vetšina doktorů Vám s jejími extrémními případy neumí pomoci a řeší tu svoji část (ledviny, střevo) a ne vaše tělo jako celek.Komplexní léčky se mi dostalo až po tom fatálním selhání plic a dnes mám pocit, že vše směřuje k dobrému konci. takže jen bacha na ní na potvoru :o)!

Hanka
3x

Ahoj, za jakým lékařem mám zajít, aby mi udělal vyšetření na celiakii???¨

WhitleyVerna20

That's good that people are able to get the credit loans and it opens up completely new possibilities.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

76%
24%
Zatím hlasovalo 177 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce