Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Šelest v uchu neboli tinnitus. Tyto věci mohou vaše obtíže zhoršit

( aktualizováno 11. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9374x )

Slyšíte nepříjemné pískání, zvonění nebo šumění v uších, které ostatní nevnímají? Možná trpíte problémem, který lékaři označují jako tinnitus. Zatímco v akutních případech potíže obvykle díky vhodné léčbě postupně vymizí, chronický tinnitus lze většinou potlačit pouze částečně.

shutterstock.com

Tinnitus je odborný název pro šumění, pískání, praskání či podobné zvuky v uchu nebo v hlavě bez zvukového zdroje ze zevního prostředí. Toto onemocnění zhoršuje kvalitu pacientova života, a proto není radno jej podceňovat. Postižení mohou trpět depresemi, poruchou spánku, bolestmi hlavy a podobně. 

Původ nemoci

Příčiny vzniku tinnitu nejsou zcela známy. V současné době se však řada odborníků přiklání k tomu, že vyšší výskyt nemoci je způsoben narůstajícím stresovým a hlučným prostředím, ve kterém žijeme. Tinnitus se zřídka vyskytuje jako samostatná nemoc. Velice často bývá spojen s dalšími zdravotními problémy (například cévního či svalového původu) a šelest se projevuje jako jejich následek.

Mezi další předpokládané příčiny nemoci patří:

  1. ušní a středoušní záněty,
  2. nadměrné zatížení zvukem, třesk,
  3. nádorová onemocnění,
  4. poškození krční páteře a čelistního kloubu,
  5. potíže s prokrvováním ucha,
  6. ototoxické působení některých antibiotik,
  7. otřes vnitřního ucha,
  8. roztroušená skleróza,
  9. srdeční onemocnění aj.

Jaké má tinnitus příznaky?

Pacienti většinou popisují, že v uších slyší zvláštní šum nebo šelest. Tyto potíže zpravidla nejvíce vnímají večer při usínání nebo ve chvíli, kdy jsou v klidu a kolem nich je větší ticho. Zatímco u některých se jedná o nepřetržitý hluk, který je v průběhu času stejně silný, jiní si stěžují na příležitostné problémy nebo na šelest, jehož intenzita je proměnlivá a závisí na různých faktorech.

Mezi nejčastější příznaky tedy patří:

  • šumění,
  • pískání,
  • hučení,
  • zvonění,
  • tikání,
  • cvakání,
  • bzučení,
  • bručení,
  • syčení,
  • mlaskání,
  • dunění,
  • praskání.

Popsané potíže mohou mít výrazný vliv na kvalitu života. Tinnitus totiž zhoršuje soustředění, což se může projevit v práci, ale i při výkonu běžných činností. Šum navíc může pacienta obtěžovat natolik, že si není schopen ani dostatečně odpočinout a může trpět nespavostí. Kromě výše zmíněných obtíží se objevují také další potíže, jako jsou deprese, problémy s pamětí, celková únava nebo třeba bolesti hlavy. Tinnitus je navíc často spojený s negativními emocemi, jako je například zoufalství, strach či neklid.

Co může tinnitus zhoršovat?

Hlasité zvuky

Když máte tinnitus mnoho věcí může tyto zvuky zhoršit. Jedním z nich je hluk. Hlasité zvuky ze zařízení, poslech hlasité hudby, častá návštěva koncertů, ale i hluk na pracovišti mohou způsobit krátkodobé obtíže nebo trvalou ztrátu sluchu. Udělejte, co můžete, abyste se tomu vyhnuli. Používejte ochranné pomůcky (špunty do uší, sluchátka…), pokud je to možné. 

Léky

Seznam zahrnuje antibiotika, antidepresiva, nesteroidní protizánětlivé léky, léky proti rakovině, diuretika a vysoké dávky aspirinu. Obvykle čím vyšší dávka, tím větší je pravděpodobnost problémů. Často, pokud tyto léky přestanete užívat, vaše příznaky zmizí. Poraďte se tedy se svým lékařem, pokud si myslíte, že za obtíže mohou vaše léky. Sami ale léky nevysazujte.

Stres

Stres i úzkost stimulují citlivý sluchový systém a to ve finále zesiluje vnímání tinnituZkuste si najít čas na sebe. Více než vhodným pomocníkem bývají různé relaxační metody, při kterých dochází k uvolňování celého těla a nastolení pocitu klidu, jehož se mnohdy danému člověku v běžném životě nedostává. Co se týká cvičení, je doporučována kupříkladu jóga, čchi-kung či taj-či, tedy takové postupy, v nichž jde o vláčný, pomalý pohyb přinášející vnitřní rovnováhu a klid. Věnujte se svým koníčkům a dostatečně odpočívejte. Pokud je ve vašem životě vliv stresu významný, vyhledejte pomoc psychologa.

Problémy s čelistí

Vaše čelist nebo temporomandibulární kloub sdílí nervy a vazy se středním uchem. Problémy zde mohou způsobit bolest ucha a tinnitus. Zubař, orální chirurg nebo otorinolaryngolog mohou potíže diagnostikovat a léčit. Někdy se tinnitus dává do souvislosti také se stomatologickým zákrokem, jen není zcela jasné, zda obtíže nastanou vlivem zvuku vrtačky či nepřirozeného záklonu pacienta na zubařském křesle.

Pokud není tinnitus vázaný na zhoršení sluchu a pokud zároveň trpíte na napětí nebo bolest páteře či čelistního kloubu, je možné stav konzultovat u fyzioterapeuta, který se tímto problémem zabývá. Šance na úspěch roste ve chvíli, kdy charakter nebo intenzita tinnitu kolísá při pohybech hlavou nebo čelisti.

Ušní maz

Tělo vytváří ušní maz, který zachycuje nečistoty a chrání vaše uši. Někdy se ale nahromadí a může způsobit problémy. To může vést k zvonění a dokonce i dočasné ztrátě sluchu. Váš lékař může zjistit, zda máte v uších nahhromaděný maz a jemně jej odstranit. Nepoužívejte vatové tampony, ty mohou problém jenom zhoršit.

Široký výběr přípravků na uši naleznete na Lékárna.cz

Infekce

Můžete si všimnout šumu krátce po nachlazení. Pokud je to důvod, nemělo by to trvat dlouho. Pokud hluk nezmizí asi po týdnu, navštivte svého lékaře. Můžete mít infekci ucha nebo dutin.

Krevní tlak

Nejenom vysoký, ale i nízký tlak mohou být příčinou vašich potíží. Mějte tedy svůj tlak pod kontrolou. 

Problémy se spánkem

Problémy se spánkem a následná únava může vyvolat tinnitus nebo jej zhoršit. Dostatečně odpočívejte a vyhněte se tak únavě.

Migrény

Migréna a tinnitus jdou ruku v ruce. Potíže se mohou zhoršit, pokud vás bolest okrádá o spánek a zvyšuje vaši hladinu stresu. Zmírněte migrénu a zvonění by také mohlo povolit.

Alkohol, kofein a nikotin

Mezi možné zdroje zhoršování tinnitu se řadí také cukry, umělá sladidla, glutamáty, sůl (sůl omezuje proudění krve a to i v uších – nadměrná konzumace může zhoršit tinnitus), různé doplňky stravy. Pokuste se je tedy co nejvíce eliminovat. Vyhněte se také užívání stimulantů nervové činnosti – včetně kávy, alkoholu a cigaret – kouření může způsobit vysoký krevní tlak a zhoršit tak tinnitus. Pití kávy se u pacientů s tinnitem příliš nedoporučuje, a to z toho důvodu, že kofein funguje jako centrální analeptikum a látka zvyšující pozornost, která může u predisponovaných jedinců zvýšit i pozornost vůči tinnitu. Naše doporučení změn životního stylu tedy specificky zmiňují vynechání kávy zejména ve večerních hodinách, pokud má pacient problémy s tím, že mu tinnitus brání v usínání.

Deprese a úzkosti

Mohou způsobit, že zvuky, které slyšíte, budete vnímat hlasitěji. Stejně tak některé léky, které užíváte k jejich léčbě. Vzhledem k tomu, že tinnitus ovlivňuje také vaši psychickou stránku, váš lékař vám může pomoci najít způsoby, jak se cítit lépe a zvládat své emoce.

Jiné podmínky

Některé způsobují tinnitus, jiné ho zhoršují. Pohybují se od problémů se štítnou žlázou po anémii, srdeční onemocnění, roztroušenou sklerózu, autoimunitní stavy a strukturální problémy s vaším vnitřním uchem. Spolupracujte se svým lékařem, abyste našli příčinu a zjistili, jak ji léčit.

Léčba tinnitu

I u tohoto onemocnění platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“, především pak u akutního tinnitu. Šance na vyléčení pacienta jsou při brzkém zachycení nemoci poměrně vysoké a včasnou diagnózou se dá předejít přechodu z akutní fáze šelestu do chronické. Při léčbě tinnitu existují různé druhy terapie, základní rozlišujeme na:

1. Infúzní terapie - při akutním tinnitu se také předpokládá nedostatečné prokrvování vnitřního ucha. Standardem při akutním tinnitu se stala na většině pracovišť infúzní terapie – především pomocí kortikoidů s/nebo léky s vasodilatačními účinky (rozšiřující cévy). Zpravidla pacient obdrží jednou denně kombinaci dávky léků, které mají prokrvující a protizánětlivé účinky.

2. Terapie HBO - neboli hyperbarická terapie kyslíkem, je v některých případech účinná metoda především u akutního tinnitu a provádí se v několika sezeních v tzv. přetlakové komoře, kdy pacient pod dozorem lékaře inhaluje 100 % kyslík, který se tak lépe dostane až do tělových buněk a tím se zajistí i lepší prokrvení ucha.

3. Zvuková terapie - jednou z metod, která se u tinnitu nějaký čas uplatňovala a stále se využívá, je používání tzv. noiseru, což je elektronická pomůcka (vkládá se do ucha), která vytváří měkký příjemný šum. Ten překryje zvuky, jež pacient slýchává v uchu. Lze říci, že namísto toho, aby člověk „kontroloval“, zda stále slyší ony nepříjemné zvuky, vnímá zvuk noiseru podobný mořskému šumění vln. U mnoha pacientů takto dochází k uspokojivým výsledkům, nicméně nelze říci, že by metoda měla být používána plošně, u všech případů tinnitu.

4. Fyzioterapeutická terapie/masáže – vadné postavení krční páteře nebo její zranění, které jsou příčinou nepříjemných ušních zvuků, mohou být také jednou z příčin šelestu. Fyzioterapie je jednou z účinných terapií při těchto potížích.

5. Terapie při chronickém tinnitu – cílem terapie při chronickém tinnitu je, aby se pacient s neustávajícími potížemi vyrovnal a vyvaroval se faktorů, které symptomy tohoto onemocnění ještě zvyšují. Technik, které pacientovi mohou ulevit, je mnoho (relaxační, terapie zvukem, autogenní trénink, akupunktura, laser, transkraniální magnetoterapie…).

Pro pacienty s chronickým šelestem je pro zlepšení psychiky zcela zásadní, aby si našli činnost, která je zabaví a pomůže jim přestat na nepříjemné zvuky myslet.

Ke správné funkci sluchu lze také doporučit vitamíny a látky, které podporují prokrvení mozku, k podpoře kognitivních funkcí, správné relaxaci a pomoci při tinnitu, např. Aurecon Ring stop.

Z vitamínu je dobré doplňovat vitamín B1, B6, B-komplex, zinek, hořčík, vitamín E i A. Deficit vitamínu E může být příčinou tinitu.

Z bylin nabízí pomoc TČM ve směsi Utišení mingských zvonkůK podpoře prokrvení mozku pomáhá také gingko biloba, jinak dvoulaločný, bakopa, rhodiola.

Zdroj: webmd.com, ftn.cz, fyziosvet.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Známky zhoršování sluchu aneb Jak mne slyšíte?

Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli? Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli...

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce