Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Test na protilátky proti infekčnímu onemocnění: kdy ho hradí pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5813x )

Šíření spalniček zvýšilo zájem o vyšetření na protilátky. Pokud chcete zjistit, zda proti nim nebo dalším infekčním nemocem máte dostatečnou imunitu, nebo potřebujete očkování či přeočkování, musíte na laboratorní test. V jakých případech vám ho hradí pojišťovna a kdy si ho musíte zaplatit sami?

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Zjišťování hladiny protilátek proti infekčním onemocněním je hrazeno, pokud povinnost absolvovat takové vyšetření přímo vyplývá z platné legislativy, nebo pokud o jeho potřebnosti rozhodne ošetřující lékař ze zdravotních důvodů na straně pacienta.

Úhradu zdravotních služeb z veřejného zdravotního pojištění upravuje zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění (dále jen „ZVZP“). Do hrazených služeb jsou podle jeho § 30 odst. 1 zahrnuta i vyšetření a prohlídky prováděné v rámci opatření proti infekčním onemocněním. Tato oblast se řídí ustanoveními zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, který v § 46 odst. 2 uvádí, že před provedením pravidelného a zvláštního očkování je fyzická osoba povinna podrobit se v případech upravených prováděcím právním předpisem vyšetření stavu imunity (odolnosti).

Čtěte také: Spalničky – jste vůči nim imunní? To zjistí laboratoř

Zmíněným prováděcím předpisem je vyhláška č.  537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem (dále jen „vyhláška“), která mj. stanoví, kdy je před provedením pravidelného a zvláštního očkování fyzická osoba povinna podrobit se vyšetření stavu imunity. Je tomu tak ale pouze u pravidelného a zvláštního očkování proti virové hepatitidě B (§ 7 a § 9 vyhlášky), přičemž vyhláška stanovuje, o jaké skupiny osob se jedná. Očkování se u těchto osob neprovede, mají-li titr protilátek proti HBsAg vyšší než 10 IU/litr. Vyhláška dále předpokládá zjišťování hladiny protilátek u zvláštního očkování proti spalničkám – okruh osob, pro něž je povinné, vyhláška stanoví v § 11a, ovšem očkování se u nich neprovede, mají-li pozitivní titr IgG protilátek proti viru spalniček. Jiné případy, kdy by byl pojištěnec povinen podrobit se zjišťování hladin protilátek před očkováním, vyhláška nezmiňuje.

Čtěte také: Od ledna 2018 se zásadně mění očkovací kalendář pro děti i dospělé

Dále může být zjišťování hladiny protilátek proti konkrétnímu infekčnímu onemocnění součástí protiepidemických opatření v ohnisku nákazy tohoto infekčního onemocnění. Postup při epidemii se řídí zákonem o ochraně veřejného zdraví. Mimořádná opatření, jejich rozsah a trvání, nařizuje příslušný orgán ochrany veřejného zdraví a veškerá opatření, spadající do tohoto nařízení, jsou hrazena ze státního rozpočtu. To znamená, že fyzické osobě, která je v ohnisku nákazy nebo přišla do styku s konkrétním infekčním onemocněním, jehož výskyt je možné pokládat za epidemii, může být nařízeno zjištění hodnot protilátek v krvi.

Čtěte také: Očkovat, či neočkovat?

Pokud je pojištěnec povinen se z výše uvedených důvodů podrobit danému vyšetření, náklady na stanovení hladin protilátek jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, nebo je nese stát.

Stanovení hladin protilátek proti infekčním nemocem u dětí a dospělých, které se netýká případů uvedených ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem nebo v zákoně o ochraně veřejného zdraví, nemůže být hrazeno. Výjimkou je situace, kdy stanovení hladin protilátek indikuje ze zdravotních důvodů ošetřující lékař pacienta – např. před pravidelným (a tedy povinným) očkováním proti tetanu u pacienta s poruchou imunity. Lékařem indikované vyšetření se hradí z veřejného zdravotního pojištění.

Jinak platí, že pokud pojištěnec (nebo jeho zákonný zástupce) trvá na poskytnutí takovéto zdravotní služby, jde pak o vyšetření provedené v osobním zájmu a na žádost fyzických osob podle § 15 odst. 14 ZVZP, které se z veřejného zdravotního pojištění nehradí.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Vtáčení špiček a šmajdání. Kdy a jak ho řešit?

Co znamená, když děti při chůzi vtáčejí špičky dovnitř? Obvykle jde o špatné nastavení držení těla, které může vést až ke vzniku skoliózy nebo špatnému tvaru kyčelních kloubů. V dětském věku lze tuto „vadu“ pohybem a správným cvičením odstranit. Později už hrozí velké riziko celoživotních zdravotních problémů.

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce