Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Potíže s početím? Důvodem může být špatný dechový stereotyp nebo bolavá páteř

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 754x )

Neplodnost řeší v Česku až pětina párů. Mnohým přitom zdravotní testy vycházejí v pořádku. Za funkční sterilitou často stojí porucha pohybového aparátu, kterou může odhalit zkušený fyzioterapeut. Odstranění potíží je pak otázkou několika cvičení.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Pacientů reprodukčních klinik každý rok přibývá. Za neplodný je považován pár, kterému se ani po roce pravidelného pohlavního styku (2krát týdně a častěji) nedaří počít.
„Máme dvě možnosti, jak se na neplodnost dívat. Jeden pohled hledá anatomické nedostatky, které zabraňují v početí, což bývá pohled lékaře a řešení nabízejí kliniky umělého oplodnění. Z hlediska fyzioterapie ale může početí bránit i tzv. funkční porucha. To znamená, že reprodukční orgány nejsou poškozené a většina testů to potvrzuje (spermiogram, dobrá průchodnost vaječníků), přesto je jejich funkce narušená. Problém je obvykle jinde v těle. Často nacházíme například blokádu žeber nebo páteře, která působí na zvýšené svalové napětí v oblasti pánevního dna, křížokyčelních svalů, břišních svalů, bederní páteře a pánve. Tato svalově vazivová dysbalance ovlivňuje prokrvení vnitřních orgánů, včetně těch reprodukčních, což může u obou pohlaví vyústit až v neplodnost,“ vysvětlila Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Co z pohledu fyzioterapeutů brání párům v početí nejčastěji

Neschopnost počít se podle reprodukčních klinik týká stejnou měrou žen i mužů. Ve 20 procentech případů jde o problémy obou partnerů. Jako častou příčinu funkční sterility vidí fyzioterapeuti ve špatném postavení pánve a nízké koordinaci svalů bránice, pánevního dna, svalů podél páteře a břišních svalů.
„Velmi často se u žen setkáváme s křečemi v oblasti pánevního dna, které mohou reflexně tahem vláken celou pánev rotovat a působit na svalové napětí v pánvi. Dalším projevem funkční sterility žen mohou být i oslabené hýžďové svaly – jejich práci pak přebírají svaly v průběhu páteře a tím se přetěžují. To může vést až k funkčním blokádám, nejčastěji v oblasti přechodu hrudní a bederní páteře, krční páteře a někdy i v oblasti kostrče. Četné blokády v páteři zapříčiňují bolesti hlavy, na které si pacientky velmi často stěžují. Stejně obvyklý je u žen i mužů špatný dechový stereotyp a nastavení nitrobřišního tlaku,“ vyjmenovala fyzioterapeutka.

Na funkční poruchu dokáže přijít vysokoškolsky vzdělaný fyzioterapeut na základě podrobné anamnézy a kompletního kineziologického rozboru.
„Funkční porucha může být příčinou neplodnosti jak u mužů, tak u žen. Fyzioterapeut vyšetří funkční stav pohybového aparátu pacienta pohledem a pohmatem, případně použije ultrazvuk, který ukáže přesný stav měkkých tkání. Najde odchylky, které by mohly mít na situaci v pánvi vliv. Zpravidla sleduje držení těla, zda není předsunuté, kdy těžiště jakoby padá před tělo. Takový stoj je velmi namáhavý, protože zapojuje vazy v pánvi. Dále je důležité prohlédnout páteř a hrudník, zda nejsou zablokovaná žebra. To lze posoudit podle dýchání, kdy blokáda zabraňuje žebrům se během dýchání lehce zvedat a klesat,“ uvedla Iva Bílková.

Jak probíhá náprava?

Mnoho žen bývá rozčarovaných, že se jim nedaří otěhotnět, a stres z nenaplněné snahy o miminko dál zhoršuje napětí v pohybovém aparátu. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR přitom zdravá žena do 35 let otěhotní v průměru po šesti měsících snažení. V každém menstruačním cyklu je šance na oplození zhruba 16 procent. Takže ani po delší době není důvod k panice.
„V případě funkčních poruch má moderní fyzioterapie mnoho možností, jak tyto dysfunkce opravit. Cílíme na oblasti pánve, hrudní, bederní i krční páteře a hrudníku jako celku. Pro správné nastavení dechového stereotypu a funkce hrudníku je potřeba uvolnit měkké tkáně v hrudní oblasti na úrovni kůže, podkoží i svalů,“ popsala Iva Bílková

Nedílnou součástí terapie je aktivace hlubokého stabilizačního systému páteře, a tím nastavení správné funkce bránice a dechového vzorce.
„Během aktivace těchto svalů dochází k napřímení páteře, stabilizaci celého trupu a správné koordinaci hlubokých a povrchovějších svalů. Mobilizačními technikami dosáhneme harmonizace napětí svalů, uvolnění blokády, a to i v oblasti pánevního dna a kloubů mezi kostí křížovou a pánví. Pro velmi rychlý účinek pak využíváme rázovou vlnu, která dokáže proniknout hluboko do měkkých tkání, kde okamžitě nastartuje samoopravné procesy, aktivuje metabolismus buněk, zvýší prokrvení a následně rychle uvolní ošetřované tkáně. Její aplikace je mimo jiné velmi účinná také při léčbě erektilních disfunkcí,“ dodala Iva Bílková.

Zdroj:FYZIOklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce