Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Potíže s hemoroidy: Jak se projevují a co čekat u lékaře?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1570x )

Trápení s hemoroidy zná z vlastní zkušenosti polovina lidí. Málokdo ale o těchto problémech mluví. Nějakou dobu je možné všechno to pálení, řezání, tlak, otok a krvácení ignorovat. Je to ale škoda, protože se kvůli oddalování řešení zcela zbytečně ochuzujete o plnohodnotný život.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
SKLADEM
175 Kč

Co byste o nich měli vědět? Například to, že hemoroidy mají všichni. Jsou to žilní pleteně, které uzavírají konečník a zabraňují nechtěnému odcházení stolice. O onemocnění se jedná teprve ve chvíli, kdy zbytní a začnou dělat potíže. Úspěšná léčba závisí na tom, zda pochopíte důvod nemoci a najdete spolu s odborníkem efektivní cestu. Za trápení s hemoroidy může nejčastěji špatná strava způsobující zácpu nebo naopak průjem, sedavý způsob života a také stres. Značný vliv má i dědičná slabost žilních stěn. Zpevnit ji mohou jen léky (venofarmaka), které může předepsat třeba praktický lékař.

Čtěte také: Prevence hemoroidů - nečtěte si na toaletě

Mast stačí na akutní potíže

Příležitostné potíže s vyprazdňováním znají asi všichni. Pokud jde o jednorázovou záležitost způsobenou třeba dietetickou chybou, krátkodobým velkým stresem apod., je dobré mít po ruce masti a čípky z lékárny (např. Alfalex). Úkolem obou typů přípravků je zmírnit svědění, pálení, ekzém a prasklinky. Mohou vytvářet na pokožce ochrannou vrstvu a podporovat hojení. Podomácku vyrobené masti z bylinek nemají ověřený účinek. Mnohé bylinky jsou navíc silným alergenem a mohou na citlivé kůži kolem konečníku vyvolat vyrážku.

Čtěte také: Hemoroidy - pomoc z lékárny

Odkládat řešení je zbytečné

Jakmile se z ojedinělých záležitostí stane prakticky jedna nepřetržitá, je jasné, že tady už masti nestačí. Projevy mohou být výraznější, a to včetně krvácení.
Typické hemoroidální krvácení je malé intenzity, není provázené větší bolestivostí a periodicky se opakuje. Příčinou bolestivého krvácení bývá řitní trhlina. Je-li krev smíchaná se stolicí, se sraženinami, je-li navíc přítomný hlen nebo dochází k odchodu krve i bez vyprazdňování, může jít o závažnější onemocnění,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare clinic v Praze.

Přesto se najdou lidé, kteří s návštěvou odborníka čekají roky. Ze studie z roku 2018 vyplývá, že kdybyste měli skupinu o 100 lidech s hemoroidálním onemocněním, tak 42 z nich bude čekat 5 let a více, než začne situaci řešit. Stejný počet bude otálet 1 rok až 5 let. Jen pouhý 17 lidí by navštívilo odborníka do 1 roku od toho, co by zpozorovalo příznaky. V průměru ale pacienti váhají 17 měsíců, než se odhodlají s hemoroidálním onemocněním zajít k lékaři.

Čtěte také: Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Stydíte se? Navštivte specializovaná místa

Dříve se hemoroidální onemocnění řešilo pouze na chirurgickém oddělení společně se zdravotními potížemi všeho druhu. Dnes už jsou v republice místa, kde se na léčbu hemoroidálního onemocnění přímo specializují. Dochází sem prakticky jen lidé, kteří mají problémy s konečníkem. Zdejší zdravotnický personál je tedy lépe připravený na citlivou komunikaci s pacienty. Podívejte se, jestli není ve vašem okolí proktologická klinika či ordinace. Poradit vám s tím může i praktický lékař.

Čtěte také: Hemoroidy - vše podstatné na jednom místě

Ambulantní zákrok nebolí

Stud ale není jediná věc, která nutí člověka odkládat léčbu. Tou další je strach ze zákroku a z komplikací po něm.
Ambulantní zákrok se provádí na hemoroidálních pleteních v místě, kde nejsou nervová zakončení k vnímání bolesti, a bez nutnosti lokální anestezie. Ambulantní léčba tedy není bolestivá, pouze nepříjemná.“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda. Jen malé procento lidí se dopracuje k tomu, že by potřebovalo zákrok v celkové anestezii.

Zdroj: konectabu.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce