Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Neduhy Čechů při sportu: pijeme pozdě a podceňujeme přípravu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1027x )

Ať už je to cyklistika, volejbal nebo běh, sportem obecně vyplňuje svůj volný čas čím dál tím víc Čechů, a upřednostňuje ho tak například před sezením u počítače nebo televize. Při této bohulibé činnosti ale dělá mnoho z nich chyby. Řada rekreačních sportovců pije při sportu správné tekutiny, doplňuje je ale až příliš pozdě. Závažnějším problémem je ale to, že většina z nich začíná sportovat bez potřebné přípravy těla na zátěž a zahřátí svalů. Vystavuje se tak riziku zdravotních komplikací.

www.rajec.com

Co Čechy při sportu charakterizuje a jaké dělají chyby, zjišťoval průzkum značky Rajec.

Zákeřná dehydratace

Bolest svalů a únava spojená s neschopností pokračovat ve výkonu je pro sportovce velmi nepříjemný stav. Všechny tyto příznaky ovšem nemusí ukazovat na nízkou fyzickou kondici, může jít o nastupující dehydrataci a její projevy. O nutnosti doplňovat při sportu tekutiny jsou naštěstí Češi podle průzkumu obeznámeni, jen necelé jedno procento při sportu nepije vůbec, ostatní pitný režim nepodceňují a nějaké tekutiny přijímají. Většina lidí tak dělá jen jednu zásadní chybu, přijímá totiž tekutiny pozdě.

Nejčastější chyba: Pijeme ze žízně

Celých 76 % sportovců pije až tehdy, když má žízeň, což může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Na pitný režim je totiž nutné myslet dříve a průběžně dodávat tělu tekutiny v malých dávkách. 
„Pokud si na pití vzpomenete až, když vás na to upozorní oschlé rty, sucho v ústech nebo pocit žízně, je to pozdě. Váš organismus už totiž přepnul do “nouzového režimu” a začíná bojovat s přicházející dehydratací,“ upozorňuje Miloš Škorpil, běžecký trenér a odborník na výživu.

Čtěte také: Nesprávný pitný režim při běhání? Zapomeňte na výkon!

Voda je základ

Z průzkumu dále vyplynulo, že se povědomí o správné skladbě pitného režimu při sportu jednoznačně zvyšuje. Po dříve tolik doporučovaných iontových nápojích, které měly zaručeně zvýšit výkon, sáhne v dnešní době už jen zanedbatelné procento rekreačních sportovců. Naopak až pro 80 % dotázaných je při sportu nejčastějším společníkem voda.
„Vůbec nejvhodnější je pro doplnění tekutin při sportu pramenitá voda, která přirozeně hydratuje,“ říká Miloš Škorpil a dodává: „Naopak voda minerální by neměla tvořit základ pitného režimu rekreačního sportovce, při běžném pohybu jí stačí vypít jen pár doušků.“ Právě minerální vodu pije přesto při sportu nejčastěji 12 % lidí.

Čtěte také: Voda – základ běžcova života

Bublinky a sport nejdou dohromady

Ostatní nápoje jako zdroj tekutin při rekreačním sportu za vodou výrazně zaostávají. Po šťávě (vodě naředěné sirupem) sáhne nejčastěji 14 % Čechů, ostatní nápoje jako jsou limonády, ledové čaje či džusy preferuje při sportu již pouze zanedbatelné procento Čechů. Pokud jde o perlivost, volí Češi ke sportu jednoznačně nesycené nápoje. Tekutiny s bublinkami upřednostňuje jen 18 % z nich.

Ženy po sportu vodu, muži i pivo

I po dokončení sportovní aktivity jsou Češi vzorní a 99 % z nich myslí na pitný režim. I zde vede voda, kterou po sportu volí téměř 58 % z nich. Oproti tekutinám, které Češi pijí při sportu je vidět jediná, však poměrně dost výrazná změna. 12 % Čechů si totiž po sportu dá nejraději vychlazené pivo, přičemž se jedná v drtivé většině o muže. Pivo je nejoblíbenějším nápojem po sportu pro téměř čtvrtinu z nich.
„Pokud si chcete dát po sportu pivo, zavodněte se nejdřív dostatečně čistou vodou. Zabráníte tak narušení termoregulace, rozšíření cév a ztrátě tekutin,“ dodává Miloš Škorpil, zakladatel první Běžecké školy u nás.

Nejdůležitější je zahřát svaly

Již zmíněná dehydratace avšak není jediným strašákem, který číhá na sportovce. Další velkou nástrahou, která zvyšuje riziko úrazu a zdravotních komplikací, je podcenění přípravy těla na zátěž a potřebného zahřátí svalů. Bohužel právě to před samotným sportem většina Čechů zanedbává. Nějaké formě přípravy se vždy věnuje jen pětina z nich. Naopak téměř 30 % lidí jen velmi výjimečně nebo vůbec a dalších 20 % pouze občas, pokud si vzpomene.

Čtěte také: Začínáte běhat? Vyvarujte se častých chyb

Zdroj: Rajec

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce