Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Lékaři přehodnotili: tuňáka si dejte maximálně čtyřikrát týdně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12183x )

Léta se nás snaží lékaři a odborníci na výživu přesvědčit, abychom si místo tmavého masa dopřáli spíš kuřecí nebo rybu. Není ale ryba jako ryba. Vědci zjistili, že třeba farmově chovaný tuňák může obsahovat těžké kovy a chemikálie, takže doporučili jíst týdně jen čtyři porce.

shutterstock.com
Jaterní tuk ryb byl dříve považován jednoznačně za přínosný pro zdraví, nyní existují určité výhrady. Příznivý je vysoký obsah omega-3-mastných kyselin, nevýhodou je vysoký obsah vitaminu A. Výhrady ke konzumaci ryb vyplývají i z nežádoucího obsahu těžkých kovů, PCB a dioxinů v rybách.

Výzkumníci z australské univerzity v Adelaide ve spolupráci s Aquafin Cooperative Research Center se zaměřili na složení tuků tuňáka Thunnus maccoyii (volně žijících a z akvakultury). Tato ryba je velmi žádaná a je chovaná farmově pro japonský trh. Proto byly kromě směsných vzorků testovány i určité části svaloviny, používané k přípravě sushi.

Vyšetřované ryby byly ve věku do 2 až 3 let, což je věk obvyklý u farmového chovu. Obsah tuku během růstu stoupá, xca do 136 dne, a pak mírně klesá. Obsah rtuti klesá se zvyšujícím se obsahem tuku. U farmově chovaných ryb roste podíl EPA a DHA na celkovém tuku a snižuje se podíl rtuti.

Ze studie vyplývá doporučení pro konkrétní konzumaci ryb. Za porci se považuje 150 g pro dospělého a 75 g pro děti. Odborníci doporučují nejméně jednu porci farmově chovaných ryb týdně - více porcí ryb z volného rybolovu - a nejvýše 4 porce týdně kvůli obsahu rtuti.

Kolikrát týdně si dáte rybu? Napište nám v diskusi nebo na mail [email protected].

Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kvet@

Dobrý den, porcí se rozumí hmotnost masa před nebo po úpravě? Děkuji za odpověď


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce