Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Koprem posílíte fyzičku, libečkem vyčistíte tělo

( Karolína Skrčená | přečteno: 12545x )

Proč si vysadit do truhlíku za okno čerstvé bylinky, nebo si je alespoň koupit v obchodě? Kromě skvělé chuti nabízejí i své léčebné vlastnosti – pomohou zbavit tělo škodlivin, podpoří trávení, ale i zbaví plynatosti nebo zmírní bolesti při revmatu.

shutterstock.com

Bylinková zahrádka může posloužit i jako zdroj úlevy od mnoha neduhů. Čerstvé bylinky jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Pažitka podporuje trávení

Pažitka je bylinka příbuzná s cibulí a česnekem, má dlouhé trubkovité listy a fialové paličky květů. V kuchyni se v drtivé většině používá čerstvá ke zdobení pokrmů, dají se s ní však skvěle dochutit brambory, pomazánky, vejce, ryby i různé druhy studených i teplých omáček.

Pažitka výborně podporuje trávení a obsahuje velké množství vitamínu A a E, minerálních látek. Pokud si ji však vysadíme na zahrádce, dokáže některé ostatní rostliny ochránit před plísňovými chorobami a mšicemi.

Petržel posiluje imunitu a pomáhá ledvinám

Léčivé účinky petržele objevili lidé už ve středověku. Postupem času se z této bylinky stal velmi důležitý estetický i chuťový doplněk většiny domácích jídel. Známe petržel kadeřavou (kudrnku), hladkolistou a petržel kořenovou. Zatímco kudrnka se používá hlavně do polévek a salátů, z hladkolisté petrželky můžeme uvařit čaj, který povzbuzuje chuť k jídlu. Kořenovou petržel můžeme využít tradičně do polévek, avšak čaj z jejich listů ulevuje revmatikům, při těhotenských nevolnostech či při žaludečních vředech.

Celkově petržel zlepší činnost ledvin, močového měchýře a močových cest. Odvar z této byliny posílí imunitu, a pokud si s ním umyjete vlasy, dodá jim lesk a krásu. Navíc její žvýkání vyčistí dech a skryje zápach česneku.

Kopr zlepšuje fyzičku a odstraní plynatost

Pronikavou vůni kopru zajišťují éterické oleje, proto je potřeba uskladňovat ho v uzavřené nádobě. Ve starém Egyptě jej užívali k odstranění bolestí hlavy. Římané věřili, že zlepší jejich fyzičku, proto si s ním mladí gladiátoři masírovali svaly. Je první známou dopingovou rostlinou a obsahuje velké množství vitamínu C.

Kopr vonný, který roste na většině českých zahrádek, odstraní plynatost a zlepšuje trávení. V Česku se z něj tradičně vaří klasická koprová omáčka. Velkou roli však tato bylina hraje například i ve stále oblíbenějším předkrmu, lososovém tataráku. Rozumí si v kombinacích s čerstvou zeleninou, smetanou a dýní.

Libeček vyčistí organismus

Libeček je jednou z nejaromatičtějších bylinek, proto s ním musíme zacházet velmi opatrně.  Je typický svou sladkou chutí, která záhy zhořkne. Přezdívá se mu rostlinné maggi a nadneseně by se dalo říct, že tato rostlina dělí lidstvo na dvě skupiny, jedni ho milují, druzí nenávidí. V Evropě má libeček celkem velkou tradici. V klášterech byl používán k výrobě bylinných likérů, jako koření, ale i jako lék.

V současnosti se používá hlavně čerstvý, nadrobno nasekaný, k dochucování. Zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství, plynatosti a při potížích se žaludkem a žlučníkem. Odvar z libečku má výrazné močopudné účinky, díky kterým pomáhá celkově vyčistit lidský organismus. Uleví tak při revmatu, artróze i lidem trpícím dnou.

Bobkový list sníží krevní cukr

Ve starém Řecku a Římě byla tato bylina symbolem moudrosti a slávy. Vavřínem korunovali olympijské vítěze, krále i vojevůdce. Bobkový list svou chuť uvolňuje velmi pomalu, proto se používá sušený a přidává se hned z kraje vaření. Je vhodný k ochucení omáček, nálevů, zálivek a marinád. Velmi doporučovaný je k přípravě zvěřiny. Podporuje trávení a látkovou výměnu a má lehké uklidňující a protizánětlivé účinky. Příznivý vliv má i na snižování krevního cukru.

Bazalka může sloužit jako obklad či kloktadlo

Bazalku do současné gastronomie přinesli Italové, pochází však z jižní Asie. Dá se použít čerstvá, sušená i mražená. Přidává se k těstovinám na pizzu, ke grilovanému masu, do salátů a k rybám. Podporuje žaludeční činnost, pomáhá při nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Odvar ze sušené bazalky pomáhá při nemocech trávicího traktu a při zácpě. Můžeme ho však použít i zevně k obkladům na opuchlá místa. Při kašli se dá použít i jako kloktadlo.

Rozmarýn pomůže při kašli i migréně

Rozmarýn je znám svou výraznou chutí, kterou nezmírní ani delší vaření. Proto je potřeba do všech jídel velmi citlivě dávkovat. Je nejdůležitější součástí známého provensálského koření. Zvyšuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Je výborným pomocníkem při kašli, astmatu, migréně a nespavosti. Zbavuje organismus nečistot a chrání mozek před volnými radikály.

Jakou bylinku nejčastěji používáte v kuchyni? Napište nám do diskuse, ale i na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce