Dobrý den,rád bych se s vámi podělil o své zkušenosti s léčbou depresí.U mne se před zhruba sedmi lety začala projevovat tzv.agorafobie,přecházející v panickou poruchu.Začalo to tak,že jsem hodně sportoval a při jednom sportovním utkání se mi najednou nedostávalo dechu,bušilo mi srdce jako o závod a celý jsem se cítil malátný.Dostal jsem strach z infarktu,nechal jsem se vyšetřit,ale nic fyzického se nepotvrdilo.Od té doby jsem ale začal mít strach,že se mi to znovu stane a začal jsem se pozorovat.Při jakémkoli náznaku podobného stavu,se mi prudce rozbušilo srdce,byl jsem úplně paralyzovaný,nebyl jsem schopen dojít ani do padesát metrů vzdáleného krámu na nákup.Dopadlo to tak,že jediné prostředí,kde jsem se cítil bezpečně,byl domov.Obvodní doktorka mi naordinovala Citalec 20mg a napsala neschopenku.Stavy,které jsem prožíval,byly doslova šílené,bál jsem se jet na chatu za kamarády,kam jsem vždycky jezdil rád,nemohl jsem se dívat na televizi,protože mne to lezlo nervy,nemohl jsem vidět lidi,jak se smějí a užívají si zábavu,protože mě to prostě nešlo,nicméně po asi pěti týdnech,se mi začalo ulevovat,nastoupil jsem do práce,zkrátka začal jsem se cítit docela dobře.Po třech měsících medikace jsem měl pocit,že jsem z toho venku a tak jsem po poradě s doktorkou postupně a pomalu začal Citalek vysazovat.Trvalo to další čtvrtrok a když jsem bral poslední cítil jsem se opravdu dobře,jako by mne nic podobného nikdy nepostihlo.Žil jsem docela spokojeně a najednou po třech letech to přišlo zase.Začalo to nepatrnými náznaky (např.zavolali známí,abych přijel na návštěvu a já začal pochybovat o tom,že to tam zvládnu bez komplikací).Celou dobu do návštěvy jsem se ubíjel myšlenkou,že mi tam začne mlátit srdce a nic a nikdo mi nepomůže,že se budu muset sebrat a jet domů,bude to trapas,atd.A tak jsem neváhal a navštívil doktorku,která je mimochodem k mým problémům velmi vstřícná a citlivě posuzuje mé stavy.Ta mi předepsala opět Citalec a historie se opakovala,jen s tím rozdílem,že se mi to povedlo podchytit včas a tak jsem byl schopen chodit do práce.Po roce užívání jsem postupně začal vysazovat,cítil jsem se dobře,ale už jsem taky dobře věsěl,že se mi to může kdykoli vrátit.A to se stalo letos na začátku léta.Takže opět Citalec,jenže ani po dvouměsíčním užívání jsem nedospěl k žádnému pokroku a tak mi doktorka změnila medikaci.Napsala mi Asentru 50mg a jako dalšího "pomocníka" Neurol 0,25mg.Asentru beru jednu ráno a neurol jeden večer,případně,když se necítím dobře.Po užívání asentry necítím žádné vedlejší účinky s vyjímkou občasné slabé bolesti hlavy.Co se týká chuti na sex,tak ta mi zůstala,horší je to s vyvrcholením......Ale to už jsem zaregistroval i po Citalecu.Je fakt,že po týdnu užívání Asentry je ještě brzo na nějaké hodnocení účinků,ale mám dojem,že se to pomaloučku začíná lepšit.Každá léčba deprese chce čas a trpělivost.Nemám to klasické bušení srdce,ani stavy šílené paniky před nějakou akcí,na které mi záleží.Ale stále se cítím trochu nejistý,uvidím jak to půjde dál,pořád ještě úplně nevěřím,že všechno zvládnu. Spíš teď pociťuju takový tlak na prsou,jako když jde člověk k nějaké zkoušce a má trému.Ale to se neděje pořád,spíš tak odpoledne,nebo navečer.Po večerním užití Neurolu se to do hodiny ztratí a cítím se mnohem líp.Pokud se kdykoli během dne necítím dobře,čekám až do toho nezažšího okamžiku,kdy už mám pocit že se opravdu potřebuji uklidnit,abych mohl fungovat a pak teprve beru Neurol.Upřímně řečeno,nechce se mi ho brát víc,než je nezbytné.Co se týče spaní,po užívání Asentry spím,jak mimino.Ráno se cítím vyspalý a to se mi už spoustu let nestalo. Do práce chodím normálně,ale jezdím autem,dříve jsem jezdil Městskou hromadnou dopravou,ale na to se zatím až tak necítím.Věřím ale,že to všechno pomine a já se zase budu cítit dobře.Věřím tomu,že mi Asentra pomůže.Náznaky tady již jsou.Možná jsem se zde rozepsal příliž obšírně,ale kdyby moje zkušenosti pomohly jen jedinému člověku a ulehčily mu jeho potíže,splnil by múj příspěvek svůj účel.Nakonec už to,že se tady může člověk podělit se svým trápením s ostaními je úleva.Myslím si totiž,že kdo depresi neprožil,(s vyjímkou lékařů)nikdy postiženému neuvěří v jakých stavech se může nacházet.
Přidat nový komentář