Po přečtení různých diskuzí o přínosu či škodlivosti, jsem se rozhodla, že se podělím o své zkušenosti, byť jsou zatím jen 2 měsíční. Kouřila jsem od svých 15 let, jak to tak už bývá, nejdříve z důvodu, abych zapadla do party, kouřila jsem samozřejmě tajně. Dokonce i ve svých 30 letech jsem se neodvážila si zapálit před svým otcem. Rozum mi říkal, že kouření je nezdravé, stárne mi pleť, a navíc jako astmatik, že bych měla přestat co nejdříve!! Navíc jsem kouřila denně 1 krabičku cigaret - Moon slim. Za svůj život jsem se pokoušela přestat kouřit mnohokrát, ale bezvýsledně !! V zimě, v období chřipkové epidemie se mi tak zhoršilo dýchání, měla jsem dojem, že své plíce vykašlu na asfalt :-). Nemluvě o tom, že jsem měla značné dechové obtíže, kouřila jsem dále. Potom však, když byly mé potíže značně obtěžující až přímo vysilující, jsem si řekla : " a dost"!!. Koupila jsem si k tomu Niquitin tbl. a s tím tak nějak přežívala krizi abstinenčních příznaků. Tyto tablety mě však neuspokojovaly, jelikož jako většina kuřáků u mě převyšovala spíše psychická závislost. Ze zvědavosti jsem si zašla do kamenného obchůdku, kde prodávají e-cigarety. Personál mi poradil, jaký typ si zakoupit a jak s e-cigaretou manipulovat. Taktéž mi doporučili dávku nikotinu. Začínala jsem na 6 mg v 1 ml, ale i takto nízká dávka mě škrábala v krku. Začala jsem si liquid ředit a jsem na 3 mg., někdy kouřím čistou "nulku". Věřím, že přestanu kouřit úplně. Ještě bych měla dodat, že jsem si nejprve na internetu zakoupila e-cigarety "Slim pro ženy" a musím dodat, že jsou úplně na nic! Neprodukují dým, který by mi uspokojil potřebu kouření, a po pár potáhnutích je ihned vybitá baterie. V současné době mám typ EGO - CEA4/5 a plně mi vyhovuje. Ze začátku jsem s tímto typem, co by žena, měla dost velký problém stran estetičnosti. V tuto chvíli již tuto stránku nepovažuji za nejdůležitější. Zvykla jsem si, a okolí mi dokonce řeklo, že i s takovým " doutníkem" vypadám elegantně. :-)
Nicméně, po dvouměsíčním kouření e- cigarety musím posoudit své subjektivní pocity ohledně svého zdraví. Přestala jsem vykašlávat sputum, přestal mě trápit dráždivý suchý noční kašel, nejsem dušná. Zlepšil se mi čich, konečně neslyším ze strany nejbližších a svého okolí, že zapáchám. Mé zuby jsou nádherně bílé a zlepšila se mi i kvalita nehtů, nemluvě o nehezky zabarvených nehtech. Abych byla přesná, ještě jsem si nezapálila klasickou cigaretu, a i když jsem s kamarádkou v kavárně, kde ona kouří klasické cigarety, neláká mě to, hodně mi to smrdí. :-)
Všem přeji hodně úspěchů při odvykání kouření.
Přidat nový komentář