Ahoj, chtěla bych se tak připojit se svým názorem.
Trpím panickou atakou asi 23 let, a nesmírně mne v poslední době rozčiluje, když někdo řekně, že má depku!!! Kdo nezažil, vůbec, absolutně neví, o čem mluví! Stejně jako žlučníkový záchvat nebo ledvinová kolika.
Já jsem měla poprvé záchvat panické úzkosti na zakládě nepovedného těhotenství, kdy jsem přišla o dítě cca v 6. měsíci. Vyvolali mi umělý porod. Vše bylo v pohodě, zvládla jsem i to, že mne partner opustil. A když jsem se po návratu z nemocnice asi za týden s kamarádkou opila, druhý den jsem zkolabobala v buse a myslela jsem, že umírám. Bylo to nervové zhrocení. Od té doby jsem se začala bát EXISTOVAT. Bála jsem se dýchat, vyjít na ulici, usnout, že se neprobudím, všechny příznaky, co výše popisujete znám nazpaměť....Když si na to dnes vzpomenu, bylo to fakt strašné. A nikdo to nevěděl. Rodiče, kamarádi. V té době jsem se živila muzikou a profesionálně zpívala. Přepadal mne takový strach jít na jeviště, že mne jeden člen kapely pravidelně fackoval. Pomohlo mi to. Alle jen na to vystoupení. Strašně jsem bojovala, brala jsem nějaké stupidní léky, které mi předepsal můj obvoďák.
Můj manžel, tehdy přítel, se snažil, ale vlastně nechápal, co se děje. Byly i dny lepší, ale také dny, kdy jsem měla takový atak 3x nebo 4x za den. Nejhorší byla rána...to bylo šílené. Já od svých 18-ti bydlela sama a probouzet se v prázdném bytě...fakt děs. Ale upřímně a na rovinu vám napíšu, že mého manžela to přestalo bavit. Když jsme tu 3x nebo 4x za den volala, ať honem přijde, že...přestávalo ho to pomalu bavit. Protože tomu nerozuměl, vůbec nevěděl, co se děje a proč. Snažila jsem se to nějak vysvětlit, ale...Zlepšilo se to úplně rapidně, nečekaně, zázračně...když jsem čekala syna. Nádhera!!!No a po porodu to začlo nanovo. Já třeba nedokázala ani přejít ulici a dojít naproti nakoupit. Fakt, jen 5 metrů přes ulici. Je pravda, že jsem se soustředila na dítě a to mi jakž takž pomáhalo. Já jsem třeba jela autobusem a musela jsem si číst nahlas, slyšet aspoň svůj hlas, abych se nezbláznila. No a k cestě busem...Protože má první ataka byla v buse, měla jsem neskutečný a panický strach jezdit busem. Takže jsem třeba ráno nechala několik busů odjet, pak nastoupila, vystoupila a do práce chodila dost často pozdě. A vůbec. Já nebyla absolutně schopna nikam cestovat sama, když mne někam poslali z práce, vymýšlela jsem si vše možné, abych nemusela, nebo jsem omarodila. Když byly synovi asi 3 roky, navštívila jsem psychiatra. Chodila jsem tam půl roku, ale změny nic moc. Začla jsem dělat i autogenní trénnink....Prostě ať nezdržuju, zásadní změna v mém životě nastala až před 3 roky, kdy jsem navštívila na radu známého psychiatra, který mi dost pomohl. Jednak přístupem, jednak léky. Stav se stabilizoval a ataku mám tak 2x, 3x do roka. Bohužel loni na jaře pan doktor tragicky zahynul a já ještě nenašla nikoho jiného, ale když si vzpomenu na to 20-ti leté neskutečné trápení.....
Víte lidi, mně hodně pomohlo vědomí, že jsem převážnou většinu toho zvládla sama. A vy děláte to samé!!! Bojujete. Já vím, jsme jak DonChuanové bojující s větrnými mlýny. Pokud se nám uleví, je to možná malé vítězství...ale v zásadě veliké, obrovské!!! Ale s tímhle onemocněním nejde jen bojovat, je třeba ho léčit, nestyďte se, nepřemýšlejte, nekombinujte a neřešte a vyhledejte odbornou pomoc. Protože pokud to neuděláte, stane se z vás člověk obtěžující nejen sám sebe, ale taky své okolí. Nemůžete a nebudete každému na potkání vyprávět, co vás trápí a proč máte takové stavy. Nebo můžete....ale lidé, kteří nikdy nic takového nezažili to nepochopí, věřte mi! A můžou být jak chtějí blízcí, rodiče, manžel, manželka, přítel, přítelkyně.....Ještě bych vám doporučila že velmi dobré je nějaké cvičení, či fyzická námaha, kdy se do těla vyplaví endorfiny, to pomáhá. Bojujte lidi, to není nevyléčitelná nemoc, neumírá se na ni. Je to psychická porucha. A ještě jedna rada, dobře míněná. Neřeště, kde, jak a co má takový stav své kořeny a počátky. To může být dáno i gentickým zatížením. Ale...k čemu vám to bude? Budete obviňovat své blízké, že vám něco takového dali do vínku a ještě se více utápět v depresích a psychických potížích? Já vím, že se to těžko řekne - tedy napíše...ale neváhejte, vyhledejte lékaře a když budete mít pocit, že to není ono, tak jděte jinam. Věřte mi, že vítězství nad něčím takovým za pomoci léků a odborníka je pocit srovnatelný se zdoláním MountEverestu. A máte na to všichni, zvládnete to, a stojí to za to, nadechnout se a říci si: Tak jsem to dokázal - dokázala.
Držím vám všem palce, nevzdávejte to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
Přidat nový komentář