Akné je známkou toho, že jsi na sebe zlá, sama píšeš: nenávidím svoje tělo. Je to začarovaný kruh. Mám to taky, od 13 let - zkušeností s bojem je na celou knihu. Zkusila jsem: diety, peeling, antibiotika, masti uplně všechny, studenou sprchu, opalování, probírala jsem toto téma v rámci psychoterapie, častější sprchování, méně časté sprchování, česnek, tea tree oil, pravidelný pohyb, zinek, punčocháče prostřižné na hýždích, aby to mohlo dýchat, rady kožařky i z internetu. Možná tu knihu fakt napíšu, třeba je tím zaženu.
Jsem přesvědčená, že příčinné souvislosti jsou propletené psychické způsobují fyzické, které člověka ničí a tak zhoršují to psychické a tak to jde ruku v ruce. Nikdo to neošílí tím, že si řekne, aha tak já teda přijmu sám sebe, budu v pohodě, razdvatři teď a ono se to vyřeší. Psala jsem asi před půl rokem sem, jak jsem na to přišla a že to nakonec je alergie na méko. Bezmléčná a bezcukerná dieta zabrala na pár měsíců. Pak se akné na zadek vrátilo. Tak jsem se naštvala a řekla si, mám té diety dost, kašlu na to. A co se nestalo za pár dnů se mi zadnice zase krásně zahojila. Pak se to zase trochu vrátilo a já jsem si řekla, tak co zkusím tentokrát? Tak třeba solárko, to vím, že mi vždycky trochu pomáhalo, a výsledek? Teď je to ok. Až to přestane zabírat, budu muset přejít na nějakou další metodu. Jediné, co se mi osvědčilo je finta: Nové koště dobře mete. Myslím, že můj zadek (nebo spíš imunitní systém) mi přes pupínky vzkazuje: Podvědomě jsi na sebe zlá, zkus s tím něco udělat, buď na sebe hodná. Vlastně je to kamarádka, říká zajdem do solárka...
V různých knihách jsem vyčetla tyto příčiny: Vnitřní konflikt (jedna vaše část si chce užívat a druhá říká to se přece nesluší, fuj), porovnávání se s ostatními v tom, co na sobě nemůžeme ovlivnit, truc, že náš život není, jak jsme ho chtěli, podvědomý vztek.
A jak to tělo realizuje? Bakterie, viry a plísně jsou všude, tak si je do sebe pustí. Nejšastěji kvasinku, zlatého stafylokoka, papiloma virus, nebo rovnou všechny.
Vzhledem k tomu, že mojí matku zadní akné přešlo až po přechodu, má to asi sexuální podtext. Je to zamotané, ale zajímavé. Pište zkušenosti.
Přidat nový komentář