Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
Tahák na tuky
Vyznat se v tucích není někdy jednoduché. Hodí se tedy následující přehled, který vysvětluje zdravotní význam jednotlivých druhů.
Nasycené tuky
- Najdeme je v hojném množství zejména v tucích živočišného původu (vyjma tuku ryb), tedy v másle, sádle, dále ve slanině, uzeninách, tučném mase a tučných mléčných výrobcích. Z rostlinných tuků je pak díky vysokému obsahu nasycených tuků nevhodný tuk kokosový a palmojádrový.
- Nasycené tuky bychom v naší stravě měli omezovat. Při nadměrné konzumaci mimo jiné zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, kterou trpí téměř 70 % české populaci.
Mononenasycené tuky
- Nejbohatším zdrojem těchto tuků jsou rostlinné oleje. Mají obecně neutrální vliv na naše zdraví, pozitivně však působí, nahradí-li ve stravě kyseliny nasycené.
Vícenenasycené tuky
- Jsou zejména v některých rostlinných olejích a margarínech, tucích ryb, ořeších, semínkách.
- Spolu s mononenasycenými by měly tvořit 2/3 všech přijatých tuků.
- Snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají pozitivní vliv na prevenci srdečně-cévních onemocnění, snižují inzulínovou rezistenci aj. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vytvořit sám, musíme je pravidelně dodávat stravou.
Transmastné tuky
- Působením na lidský organizmus patří mezi nejhorší. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, podporují inzulínovou rezistenci aj. Odborná doporučení hovoří o příjmu max. 1 % - 2 % z celkového denního příjmu energie.
- Najdeme je hojně ve ztužených tucích. Ztužené tuky najdeme nejčastěji v některých druzích jemného, sladkého a trvanlivého pečiva, v některých polevách a sušenkách. Mezi ztužené tuky nepatří margaríny, které jsou v naprosté většině vyráběny moderními technologiemi (bez využití ztužování), při kterých transmastné tuky prakticky nevznikají (obsahují pouze jejich stopová množství).
Čemu vy dáváte přednost a proč? Napište nám v diskusi nebo prostřednictvím tohoto mailu.
Proč byste měli snídat - to se dočtete v tomto článku.
Přidat nový komentář