Možná máte představu, že makrobiotika je druh vegetariánství, tudíž je pro vás naprosto nepřijatelná. To ale není pravda. Je to jen životní styl, který si zakládá na rovnováze, harmonii a zdravém selském rozumu. Budeme rádi, pokud s námi budete na toto téma diskutovat a ptát se.
Návod na výrobu vypadá složitě. Já sama jsem neměla odvahu se do toho pustit dokonce po několik měsíců mých makrobiotických začátků. Chuť na sladké mne donutila. Nyní mám amasaké tak „zaběhlé“, že jako má někdo v lednici stále máslo a vejce, já tam mám vždy po ruce naklíčené usušené obilí ve skleničce, a v dalších skleničkách amasaké.
Z potravin potřebujete pouze:
- ozimou pšenici (prodejny Zdravé výživy)
- kroupy
- rýži nebo jáhly.
Výborní pomocníci k výrobě amasaké jsou tlakový hrnec a elektrický mlýnek na kávu (v něm melu různá semínka, obilí, pohanku, mák, ořechy a jiné), vystačíte si ale i s obyčejným hrncem a ručním mlýnkem.
Postup fermentace a výroby dezertu (množství je uváděno v hrnečcích):
- Na noc (či den) namočíte jeden hrnek obilí a pak ho rozložíte ho na bavlněnou látku na větší mísu nebo tác (viz foto č. 1)
- Navlhčíte řádně látku i s překrytým obilím. Velmi důležité je dolévat na látku vodu, aby byla stále vlhká. Asi za 36 hodin vám obilí vyklíčí, viz fotografie č. 2.
- Sloupnete obilí z látky (klíčky obilí budou totiž do ní vzrostlé), viz foto č. 3.
- Necháte na mísách či tácu naklíčené obilí prosušit (pod topením, na sluníčku).
- Než se řádně usuší (trvá to celou noc či den), namočíte si zatím kroupy (jeden hrnek) a rýži (3 hrnky).
- Když je naklíčené obilí suché, dáte si vařit namočené kroupy s rýží dvacet minut v tlakovém hrnci
- Hrnec po malém chladnutí jde otevřít, udělejte do uvařeného pokrmu vařečkou díry až na dno.
- Nyní si umelte v mlýnku naklíčené obilí na prášek.
- Do otvorů v horké uvařené rýži s kroupami postupně sypte rozemleté naklíčené obilí na prášek. Směs by měla mít teplotu cca 50 stupňů, nikdy jsem to žádným teploměrem neměřila, ale jídlo mi vždy zfermentovalo. Postup s otvory v jídle, které způsobují částečné chladnutí, se mi osvědčil.
- Vše řádně rozmíchejte, ode dna je třeba pořádně míchat.
- Na otvor hrnce dejte alobal, přes něj uzavřete víkem, hrnec celý omotejte froté osuškou. Vložte ho do peřin, obalte řádně pokrývkami a polštáři, tam vydrží ve stále teplotě 6 hodin.
- Po 6 hodinách, nejdéle o půl hodiny více (jinak nebude sladký) otevřete tlakový hrnec, ochutnejte sladkou dobrotu.
- Nechejte projít pokrm varem, aby se zastavila fermentace, a míchejte. Dávejte pozor, aby se pokrm nepřipálil.
Rozdělte si dezert do skleniček, můžete ho ještě umixovat na krém. S amasaké lze sladit kaše, natírat na domácí pečivo, jíte-li na dezert na lačno - léčí slinivku. Když naklíčíte více obilí, uložte si ho na dno lednice do uzavřené skleničky a máte zásobu po ruce. Pokud zplesniví, bylo málo usušené.
Přečtěte si také
Další makrobiotické recepty: Makrobiotická příloha z rýže a fazolek, víkendová snídaně… Čtěte také Nebojte se makrobiotiky!
Vyzkoušeli jste makrobiotiku? A s jakým výsledkem? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Přidat nový komentář