Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi
Vejce jsou velice hodnotná potravina. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, tuků – lipidů (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů
a minerálních látek, především dobře využitelného železa a zinku. Obsahují sice poměrně velké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže se v současnosti pro zdravé lidi doporučuje 1-2 vejce denně. Navíc bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá na hladinu cholesterolu v krvi tak významný vliv jako např. složení jednotlivých mastných kyselin tuků v jídelníčku.
Křepelčí vejce obsahují méně cholesterolu
Křepelčí vejce mají velmi podobné složení jako vejce slepičí, tedy i obsah cholesterolu (na stejné množství vajec). Rozdíl je pouze ve velikosti – křepelčí vejce je cca 6x menší než vejce slepičí, obsah cholesterolu v jednom žloutku je proto, v porovnání na kusy, nižší.
Domácí vejce jsou lepší než vejce z velkochovů
Vejce z velkochovů obsahují cca o 15 % méně cholesterolu než vejce domácí. Navíc je u nich menší riziko nákaz salmonelami, protože ve velkochovech se na přítomnost salmonel provádějí pravidelné kontroly.
Biovejce jsou kvalitnější než vejce z klecových chovů
Složení biovajec se v průměru neliší od vajec z klecových chovů, navíc jsou vejce z klecových chovů nejméně povrchově znečištěna, tudíž mikrobiologicky bezpečnější.
Vejce jsou hlavním (často i jediným) zdrojem salmonelózy
V současné době je výskyt salmonel v chovech výjimečný, a to díky pravidelným kontrolám. Zdrojem salmonel mohou být často i jiné potraviny, především maso, ale i koření.
Nosnice jsou krmeny hormony a antibiotiky, které přecházejí do vajec
Přídavek hormonů a antibiotik pro zvýšení produkce je u nás u všech jatečných zvířat a drůbeže zakázán.
Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější než ta se skořápkou hnědou
Barva skořápky záleží na plemenu slepice, je dána geneticky a nemá vliv na jakost vejce. Kromě bílé skořápky mají vejce hnědou skořápku (v různých odstínech), ale mohou mít i zelenou.
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; Bc. Tamara Starnovská
Fórum zdravé výživy
Přečtěte si také
Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!
Tuky v těhotenství a období kojení
Fakta o pitném režimu a prevenci rakoviny ledvin