Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Menstruace - silný a bolestivý průběh?

(MUDr. Mirka Jonášová | přečteno: 32992x )

shutterstock.com

Hladiny hormonů se mění v průběhu přirozeného cyklu

Řízení menstruačního cyklu je složitý děj, při kterém mezi sebou spolupracují hormony produkované vaječníky a podvěsek mozkový (hypofýza). Kolísající hormonální hladiny způsobují, že se některé ženy v průběhu cyklu necítí dobře a může je trápit řada potíží. Například:

  • podrážděnost,
  • náladovost,
  • bolesti hlavy,
  • otoky,
  • nadýmání a jiné.

Při menstruaci jsou mnohé ženy zkrátka bez energie, sužované dlouhým a silným krvácením.

"Normální" a "nenormální" menstruační krvácení

Každá žena je jiná, a proto i délka, intenzita a pravidelnost menstruačního krvácení bývá u různých žen různá. Za "normální" menstruační cyklus se považuje takový, který se opakuje po 21 až 35 dnech, žena krvácí 2 až 8 dní a krevní ztráta nepřesahuje 80 ml.

Pokud se ovšem u ženy vyskytne nerovnováha v hladinách pohlavních hormonů, může to vést k poruše menstruačního cyklu. Menstruační krvácení se pak může objevovat v nepravidelných nebo častějších intervalech nebo i uprostřed cyklu, třebaže jen ve formě špinění.

Řadu žen také trápí silné a zpravidla i dlouhé menstruační krvácení, které se nazývá menoragie. Menstruační krvácení bývá také často doprovázeno bolestmi. Bolestivá menstruace se nazývá dysmenorea.

Vliv hormonální antikoncepce na menstruační krvácení

Při užívání hormonální antikoncepce se proměnlivé křivky hormonálních hladin vyrovnají. Tvorba hormonů ve vaječnících je zablokovaná a nedochází k ovulaci. Potlačení ovulace je hlavním účinkem hormonální antikoncepce. Rovnoměrné působení dodávaného estrogenu a gestagenu (progestinu) na děložní sliznici má příznivý vliv na pravidelnost, délku a sílu menstruace. Hormonální antikoncepce poskytuje i ženám s normálním cyklem benefit v tom, že může menstruaci zkrátit, zeslabit a zmírnit bolesti, které tento proces doprovázejí.

Hormonální pilulky - jak je vybírat?

Nabídka antikoncepčních pilulek je široká a každá žena má možnost si po poradě s gynekologem vybrat přípravek, který jí bude nejvíce vyhovovat.

Intenzitu a délku menstruačního krvácení a s ním spojené průvodní jevy, např. bolesti břicha, řeší dobře hormonální antikoncepce s přirozeným estrogenem (např. Qlaira). Tyto antikoncepční pilulky obsahují hormon dienogest, který má velmi silný účinek na děložní sliznici. Ten se projevuje dobrou kontrolou cyklu (minimální výskyt nepravidelného krvácení), snížením intenzity krvácení (ženy často popisují jen "špinění" nebo slabé krvácení) a zkrácením délky menstruace (někdy jen 1 - 2 dny, někdy menstruace zcela chybí). Účinek dienogestu je podpořen ojedinělým složením, kdy postupně se zvyšující dávky dienogestu spolu se snižujícími se dávkami estradiolu efektivně tlumí růst děložní sliznice, a tím příznivě ovlivňují menstruační krvácení.

Nitroděložní systém s hormonem (IUS)

Nitroděložní systém (Mirena), z něhož se uvolňuje gestagen - levonorgestrel, je spolehlivou antikoncepční metodou, která navíc místním působením v děloze omezuje na minimum růst děložní sliznice. Důsledkem toho je, že není "z čeho menstruovat". Nejedná se o "umělý přechod" - vaječníky ženy zůstávají ve své hormonální činnosti neovlivněny.

Část žen s Mirenou v děloze nemenstruuje vůbec. Lokální uvolňování a převážně lokální působení hormonu je pro prevenci a léčbu silné menstruace logické. Další výhodou nitroděložního systému je jeho dlouhodobý účinek. Účinnost je zachována po dobu pěti let. Mirena tedy znamená pro ženu svobodu v tom, že není nutné každodenní užívání pilulky - stačí jen zavést a zapomenout.

Nitroděložní systém je vhodný i pro ženy kolem klimakteria, kdy je silné krvácení ve zkráceném cyklu časté. Je však vždy nutné výběr antikoncepce konzultovat se svým gynekologem, ne každý typ antikoncepce pro vás může být vhodný

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
simona.
2x

dobry den mam dotaz je mi 37 let mam pravidelnou menstruaci, posledni menstruace jsem mela 31.12.2012,a 19.01.2013 jsem dostala opet menstruaci.ale slabe. chci se zeptat jestli to neni neco vazneho cyklus mam co 21 dni dekuji

šárka

dobrý den, je mi 45 let....měsíc jsem neměla menstruaci, dostala jsem ji po měsíci v úterý a od soboty ju mám hrozně silnou že měním co hodinu i méně, bolej mě jen záda jako u plotýnek ( bederní páteř) ...... děkuji

Můžu doporučit

Hodně mi pomohl přípravek Mensicol :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce