Náhradní sladidla nahrazují v potravinách cukr, a to zejména z důvodu energetických (daná potravina má pak nižší energetickou hodnotu, než potravina slazená cukrem), nebo dietních (někteří nemocní nemohou konzumovat sacharózu, tj. cukr, ke slazení používají náhradní sladidla).
Náhradní sladidla nahrazují v potravinách cukr, a to zejména z důvodu energetických
(daná potravina má pak nižší energetickou hodnotu, než potravina slazená cukrem),
nebo dietních (někteří nemocní nemohou konzumovat sacharózu, tj. cukr, ke slazení
používají náhradní sladidla). Náhradní sladidla jsou důležitá nejen pro
lidi, kteří chtějí zhubnout, ale jsou nezbytná pro diabetiky, kterých mezi námi
žije více než půl milionů a jejich počet má vzestupnou tendenci.
Náhradních sladidel je na trhu celá řada, jsou zdravotně nezávadná a chuťově
přijatelná. Jejich zdravotní nezávadnost je definována zákonem o potravinách
a jeho prováděcími vyhláškami, především vyhláškou č. 298/97 Sb., v platném
znění. Touto vyhláškou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost
jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití,
jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek
a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky
přídatné.
Náhradní sladidla patří mezi látky přídatné a jsou definována jako látky,
které dávají potravinám sladkou chuť, a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy.
Jako pro všechny přídatné látky, je i pro náhradní sladidla definováno nejen,
která sladidla jsou povolena, ale i jasně stanoveno, do kterých potravin jsou
povolena, v jakém množství, jaké čistoty, popř. i jaká upozornění je nutné uvést
pro spotřebitele na etiketě. Např. pod pojmem "výrobek se sníženým obsahem
využitelné energie" se rozumí výrobek, u kterého snížení obsahu využitelné
energie představuje nejméně 30 % využitelné energie poskytované podobným výrobkem
stejné hmotnosti, jehož obsah využitelné energie nebyl snížen.
Naše předpisy jsou již harmonizovány s legislativou Evropské unie, takže není
důvod pochybovat o zdravotní nezávadnosti náhradních sladidel, naopak je možné
využít jejich kladných vlastností pro dodržování zásad zdravé výživy a správného
životního stylu. Mezi povolená náhradní sladidla patří sorbitol, mannitol, acesulfam
K, aspartam, sacharin a další.
Jedním z nejpoužívanějších náhradních sladidel je aspartam, právě pro
jeho kladné vlastnosti. Přesto je jeho zdravotní nezávadnost někdy zpochybňována,
i když byla tato látka již od roku 1952 nesčetněkrát prozkoumána z celé řady
aspektů. Jedná se o látku, která byla povolena jako náhradní sladidlo Světovou
zdravotní organizací. Z hlediska toxikologického byl aspartam zhodnocen komisí
JECFA/FAO/WHO (což je komise pro toxikologické hodnocení potravin při Světové
zdravotní organizaci) jako sladidlo zdravotně nezávadné. Nezávisle na komisi
JECTA byl aspartam hodnocen v EU komisí Scientific Commettee for Food (Vědecký
výbor pro potraviny) a byl zařazen do seznamu povolených sladidel v EU v roce
1994. Toto zařazení se nesetkalo se žádnými odbornými námitkami v žádné z členských
zemí.
Aspartam má energetickou hodnotu 4 kcal/g a je považován za nízkoenergetické
sladidlo. Akceptovatelná denní dávka (zkratka ADI) byla stanovena poměrně vysoko
- do 40 mg aspartamu na l kg tělesné hmotnosti denně. Při poměrně vysoké sladivosti
aspartamu (cca 150 až 200krát větší než cukru) pak dávka ADI představuje totéž,
jako bychom denně snědli 450 až 560g cukru. Je zcela jasné, že takové množství
cukru nikdo nezkonzumuje. Přesné dávkování aspartamu je vždy uvedeno na jeho
etiketě.
Aspartam je dipeptid obsahující dvě aminokyseliny, a to kyselinu asparagovou
a fenylalanin ve formě metylesteru. Za různých podnímek vlhkosti, teploty
a pH může být aspartam jako výchozí metylester hydrolyzován až na kyselinu aspartovou
a fenylalanin.
Fenylalanin je nezbytnou součástí všech bílkovin živočišného nebo rostliného
původu. Jeho denní potřeba pro zdravého člověka se pohybuje v množství 1,1 až
2,2 g v závislosti na věku, pohlaví a váze. Při odhadované spotřebě 0,3 g aspartamu
za den (což odpovídá sladivosti cca 60 g cukru), tvoří množství fenylalaninu
polovinu tohoto váhového množství tj. 150mg. Toto množství představuje kolem
10 % denní doporučené dávky této aminokyseliny.
Zvýšení v důsledku konzumace aspartamu nemá žádný nepříznivý důsledek na mozek,
jak tvrdí někteří jeho odpůrci, protože u zdravých lidí je fenylalanin dále
odbouráván na tyrosin, event. dále na dopamin a jiné důležité sloučeniny. V
žádném případě není hromaděn a nemá nepříznivý vliv na člověka. Pouze při onemocnění,
které se jmenuje fenylketonurie (jedná se o vrozenou poruchu metabolismu,
kdy postižení jedinci nejsou schopni metabolizovat fenylalanin), by mohlo podávání
fenylalaninu působit škodlivě a způsobit poškození mozku.
Tato choroba je u nás zjišťována již u kojenců screeningovým vyšetřením moče,
děti jsou evidovány a je jim náležitě upravován jídelníček tak, aby neobsahoval
fenylalanin, event. tyrosin. V ČR je těchto osob asi 600. Právě kvůli těmto
lidem je nutné ty potraviny, které obsahují aspartam, označit upozorněním,
že obsahují zdroj fenylalaninu a jsou nevhodné pro nemocné fenylketonurií.
V této souvislosti můžeme připomenout, že bylo i ověřováno, zda aspartam neovlivní
mentální, nebo jaterní funkce u lidí takto postižených. Nebylo zjištěno žádné
nepříznivé působení.
Za určitých okolností může být aspartam metabolizován za vzniku metanolu,
což je také odpůrci aspartamu připomínáno. Metanol (metylalkohol) vzniká při
běžných metabolických pochodech v lidském těle. Za 24 hod vznikne asi 0,3 až
0,6 g metanolu. Přítomen je v řadě nápojů, např. ve šťávě z černého rybízu nebo
z jablek. Bylo ověřeno a bezpečně zjištěno, že případná konzumace aspartamu
v doporučeném množství, tj. kolem 0,3 g pro dospělého člověka denně, množství
metanolu v těle významně neovlivní.
Někdy je také zpochybňováno, zda jsou umělá sladidla vhodná pro děti,
nebo pro školní stravování jako takové. Obecně lze konstatovat, že všechny potraviny,
které odpovídají požadavkům předpisů, nebo byly schváleny MZ ČR jsou zdravotně
nezávadné a lze je používat bez dopadu na zdraví obyvatelstva, včetně dětí.
Možnost podávání nápojů obsahující aspartam dětem ve školních a předškolních
zařízeních byla opakovaně diskutována mezi odborníky hygieny výživy i pediatry.
Všeobecně se shodují v tom, že aspartam nesmí být používán pouze u pacientů
s fenylketonurií a nemá být používán ve výrobcích, které jsou tepelně zpracovávány
(např. pečením), protože aspartam teplem ztrácí sladivost. Proti zařazování
nápojů doslazovaných kombinací aspartamu a cukru, příp. slazených pouze aspartamem,
do školních a předškolních stravovacích zařízení není námitek, pokud bude celkový
příjem cukrů dostatečný. V tomto smyslu se již opakovaně vyjádřilo Ministerstvo
zdravotnictví. Vždy závisí na konkrétním sestavení jídelníčku tak, aby stravování
sehrálo důležitou roli v primární prevenci nemocí (tj. pomohlo zabránit jejich
vzniku) a vytváření správných výživových návyků.
Aspartamu bychom se tedy rozhodně neměli bát, ale spíše využívat jeho kladných
vlastností, ať už ke snížení energetické hodnoty připravovaných pokrmů, nebo
z dietních důvodů, kdy není možné použít jako sladidlo sacharózu (řepný cukr).
Přidat nový komentář