Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Je konzumace náhradních sladidel riziková?

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 14689x )

Náhradní sladidla nahrazují v potravinách cukr, a to zejména z důvodu energetických (daná potravina má pak nižší energetickou hodnotu, než potravina slazená cukrem), nebo dietních (někteří nemocní nemohou konzumovat sacharózu, tj. cukr, ke slazení používají náhradní sladidla).

shutterstock.com

Náhradní sladidla nahrazují v potravinách cukr, a to zejména z důvodu energetických (daná potravina má pak nižší energetickou hodnotu, než potravina slazená cukrem), nebo dietních (někteří nemocní nemohou konzumovat sacharózu, tj. cukr, ke slazení používají náhradní sladidla). Náhradní sladidla jsou důležitá nejen pro lidi, kteří chtějí zhubnout, ale jsou nezbytná pro diabetiky, kterých mezi námi žije více než půl milionů a jejich počet má vzestupnou tendenci.

Náhradních sladidel je na trhu celá řada, jsou zdravotně nezávadná a chuťově přijatelná. Jejich zdravotní nezávadnost je definována zákonem o potravinách a jeho prováděcími vyhláškami, především vyhláškou č. 298/97 Sb., v platném znění. Touto vyhláškou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné.

Náhradní sladidla patří mezi látky přídatné a jsou definována jako látky, které dávají potravinám sladkou chuť, a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Jako pro všechny přídatné látky, je i pro náhradní sladidla definováno nejen, která sladidla jsou povolena, ale i jasně stanoveno, do kterých potravin jsou povolena, v jakém množství, jaké čistoty, popř. i jaká upozornění je nutné uvést pro spotřebitele na etiketě. Např. pod pojmem "výrobek se sníženým obsahem využitelné energie" se rozumí výrobek, u kterého snížení obsahu využitelné energie představuje nejméně 30 % využitelné energie poskytované podobným výrobkem stejné hmotnosti, jehož obsah využitelné energie nebyl snížen.

Naše předpisy jsou již harmonizovány s legislativou Evropské unie, takže není důvod pochybovat o zdravotní nezávadnosti náhradních sladidel, naopak je možné využít jejich kladných vlastností pro dodržování zásad zdravé výživy a správného životního stylu. Mezi povolená náhradní sladidla patří sorbitol, mannitol, acesulfam K, aspartam, sacharin a další.

Jedním z nejpoužívanějších náhradních sladidel je aspartam, právě pro jeho kladné vlastnosti. Přesto je jeho zdravotní nezávadnost někdy zpochybňována, i když byla tato látka již od roku 1952 nesčetněkrát prozkoumána z celé řady aspektů. Jedná se o látku, která byla povolena jako náhradní sladidlo Světovou zdravotní organizací. Z hlediska toxikologického byl aspartam zhodnocen komisí JECFA/FAO/WHO (což je komise pro toxikologické hodnocení potravin při Světové zdravotní organizaci) jako sladidlo zdravotně nezávadné. Nezávisle na komisi JECTA byl aspartam hodnocen v EU komisí Scientific Commettee for Food (Vědecký výbor pro potraviny) a byl zařazen do seznamu povolených sladidel v EU v roce 1994. Toto zařazení se nesetkalo se žádnými odbornými námitkami v žádné z členských zemí.

Aspartam má energetickou hodnotu 4 kcal/g a je považován za nízkoenergetické sladidlo. Akceptovatelná denní dávka (zkratka ADI) byla stanovena poměrně vysoko - do 40 mg aspartamu na l kg tělesné hmotnosti denně. Při poměrně vysoké sladivosti aspartamu (cca 150 až 200krát větší než cukru) pak dávka ADI představuje totéž, jako bychom denně snědli 450 až 560g cukru. Je zcela jasné, že takové množství cukru nikdo nezkonzumuje. Přesné dávkování aspartamu je vždy uvedeno na jeho etiketě.

Aspartam je dipeptid obsahující dvě aminokyseliny, a to kyselinu asparagovou a fenylalanin ve formě metylesteru. Za různých podnímek vlhkosti, teploty a pH může být aspartam jako výchozí metylester hydrolyzován až na kyselinu aspartovou a fenylalanin.

Fenylalanin je nezbytnou součástí všech bílkovin živočišného nebo rostliného původu. Jeho denní potřeba pro zdravého člověka se pohybuje v množství 1,1 až 2,2 g v závislosti na věku, pohlaví a váze. Při odhadované spotřebě 0,3 g aspartamu za den (což odpovídá sladivosti cca 60 g cukru), tvoří množství fenylalaninu polovinu tohoto váhového množství tj. 150mg. Toto množství představuje kolem 10 % denní doporučené dávky této aminokyseliny.

Zvýšení v důsledku konzumace aspartamu nemá žádný nepříznivý důsledek na mozek, jak tvrdí někteří jeho odpůrci, protože u zdravých lidí je fenylalanin dále odbouráván na tyrosin, event. dále na dopamin a jiné důležité sloučeniny. V žádném případě není hromaděn a nemá nepříznivý vliv na člověka. Pouze při onemocnění, které se jmenuje fenylketonurie (jedná se o vrozenou poruchu metabolismu, kdy postižení jedinci nejsou schopni metabolizovat fenylalanin), by mohlo podávání fenylalaninu působit škodlivě a způsobit poškození mozku.

Tato choroba je u nás zjišťována již u kojenců screeningovým vyšetřením moče, děti jsou evidovány a je jim náležitě upravován jídelníček tak, aby neobsahoval fenylalanin, event. tyrosin. V ČR je těchto osob asi 600. Právě kvůli těmto lidem je nutné ty potraviny, které obsahují aspartam, označit upozorněním, že obsahují zdroj fenylalaninu a jsou nevhodné pro nemocné fenylketonurií. V této souvislosti můžeme připomenout, že bylo i ověřováno, zda aspartam neovlivní mentální, nebo jaterní funkce u lidí takto postižených. Nebylo zjištěno žádné nepříznivé působení.

Za určitých okolností může být aspartam metabolizován za vzniku metanolu, což je také odpůrci aspartamu připomínáno. Metanol (metylalkohol) vzniká při běžných metabolických pochodech v lidském těle. Za 24 hod vznikne asi 0,3 až 0,6 g metanolu. Přítomen je v řadě nápojů, např. ve šťávě z černého rybízu nebo z jablek. Bylo ověřeno a bezpečně zjištěno, že případná konzumace aspartamu v doporučeném množství, tj. kolem 0,3 g pro dospělého člověka denně, množství metanolu v těle významně neovlivní.

Někdy je také zpochybňováno, zda jsou umělá sladidla vhodná pro děti, nebo pro školní stravování jako takové. Obecně lze konstatovat, že všechny potraviny, které odpovídají požadavkům předpisů, nebo byly schváleny MZ ČR jsou zdravotně nezávadné a lze je používat bez dopadu na zdraví obyvatelstva, včetně dětí.

Možnost podávání nápojů obsahující aspartam dětem ve školních a předškolních zařízeních byla opakovaně diskutována mezi odborníky hygieny výživy i pediatry. Všeobecně se shodují v tom, že aspartam nesmí být používán pouze u pacientů s fenylketonurií a nemá být používán ve výrobcích, které jsou tepelně zpracovávány (např. pečením), protože aspartam teplem ztrácí sladivost. Proti zařazování nápojů doslazovaných kombinací aspartamu a cukru, příp. slazených pouze aspartamem, do školních a předškolních stravovacích zařízení není námitek, pokud bude celkový příjem cukrů dostatečný. V tomto smyslu se již opakovaně vyjádřilo Ministerstvo zdravotnictví. Vždy závisí na konkrétním sestavení jídelníčku tak, aby stravování sehrálo důležitou roli v primární prevenci nemocí (tj. pomohlo zabránit jejich vzniku) a vytváření správných výživových návyků.

Aspartamu bychom se tedy rozhodně neměli bát, ale spíše využívat jeho kladných vlastností, ať už ke snížení energetické hodnoty připravovaných pokrmů, nebo z dietních důvodů, kdy není možné použít jako sladidlo sacharózu (řepný cukr).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hanuliinka

Jsou škodlivé, nejsou škodlivé, to je debata pořád dokola. A co si pak má člověk vybrat? Kdyby jsme měli pořád řešit co můžem a nemůžem, tak by jsme se v konečné fázi asi ani nenajedli :-D, já užívám sladidlo SlaDIA, to je nízkokalorické, chuťově výborné, pro redukční dietu úplně ideální, samozřejmě i pro diabetiky.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

79%
21%
Zatím hlasovalo 109 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chronický stres aneb různé lidi stresují různé věci

Dneska snad už nikoho nepřekvapí souvislost mezi stavem psychiky a tělesna, neboli psychosomatika. I proto Světová federace pro duševní zdraví iniciovala v roce 1992 oslavu duševního zdraví, která připadla na 10. října. Cílem bylo a je poukázat na duševní poruchy, které mají negativní vliv na kvalitu života stále větší části populace. Jednou z prokazatelných příčin těchto nemocí je chronický stres. Tedy ten, který probíhá dlouhodobě.

Dluh na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat?

Zdravotní pojištění musí mít zaplacené všichni. Může se ale stát, že vám přijde upozornění z pojišťovny, že u ní máte dluh. Ten mnohdy vzniká i z nevědomosti – nevíte, že platit máte. Třeba žijete v domnění, že za vás pojistné odvádí stát či zaměstnavatel. Co v takové situaci dělat?

Jak na úspěšné kojení od A do Z

Kojení je důležitou součástí péče o novorozené miminko a má řadu přínosů. Poskytuje dítěti nejen nezbytné živiny, ale také protilátky, které ho chrání před infekcemi. Navíc se při něm buduje hluboké pouto mezi matkou a dítětem. Kojení však může být pro některé matky náročné, hlavně zpočátku. Poradíme vám, jak poznáte, že je miminko správně přisáté, a co dělat, když se objeví problémy...

Ustupující dásně: Co je způsobuje a jak jim předcházet?

Zdravé dásně mají většinou růžovou barvu a těsně přiléhají k zubům. Dáseň pokrývá zuby od čelistní kosti až po viditelnou korunku zubu a tvoří ochrannou bariéru, která zabraňuje pronikání zánětlivých bakterií ke kořenům zubů a do čelisti. Zároveň zajišťuje pevné ukotvení zubů. Pokud se však začnou v ústech hromadit bakterie, může to vést k onemocnění dásní a jejich ustupování.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce