Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Jak vzniká zubní kaz?

(Prof. MUDr. Zdeněk Broukal CSc. | přečteno: 20854x )

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

shutterstock.com

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností specifických mikroorganismů, tzv. kariogenních streptokoků a laktobacilů.

Kariogenní mikroorganismy, jsou-li v dětských ústech přítomné ve zvýšeném množství, štěpí cukry a škroby, které s potravou ústy procházejí. Vznikají při tom organické kyseliny, jako kyselina mléčná, octová, máselná, propionová a některé další. Tím se okyseluje prostředí na povrchu zubu a povrch sklovinného minerálu - apatitu se odvápňuje. Sliny tomuto procesu účinně brání. Neutralizují vznikající kyseliny, ředí je a odplavují, přinášejí do úst vápník a fosfáty, které drobná naleptání dokážou opravit.

Je-li ale kariogenních mikroorganismů příliš mnoho a cukry procházejí ústy velmi často, sliny už kyselé ataky nezkompenzují a vzniká zubní kaz - defekt tvrdých zubních tkání. Defekt se zpočátku nachází jen ve sklovině, postupně ale proniká i do dentinu a do zubní dřene. Zubní kaz nejčastěji vzniká na určitých, říkáme predilekčních místech, kterými jsou rozbrázděné kousací plošky postranních zubu, stoliček a kontaktní plošky, jimiž se zuby v zubních obloucích dotýkají.

Ve hře jsou tedy čtyři faktory vzniku zubního kazu, mikroorganismy, cukry a škroby v potravě, kvalita povrchu zubu a kvalita slin a frekvence, s níž se tři předešlé faktory uplatňují. Podívejme se podrobněji na jednotlivé faktory vzniku zubního kazu, abychom pochopili, v čem spočívá jeho účinná prevence.

Kariogenní streptokoky a laktobacily jsou mikroorganismy velmi dobře adaptované na prostředí dutiny ústní. Nacházejí se prakticky jen v ústech lidí a společensky chovaných domácích zvířat. Jejich zvláštní vlastností je, že se dovedou přichytit, říkáme adherovat, na povrch zubu, rychle se zde pomnožovat a vytvářet tzv. zubní mikrobiální povlak. Do úst dítěte se dostávají až v době, kdy dítěti začínají prořezávat mléčné zuby. Zdrojem kariogenních mikroorganismů jsou tedy ústa dospělých a vektorem přenosu jsou sliny.

Název "cukry" je široké označení pro chemicky příbuznou skupinu látek, které slouží jako nejdůležitější energetický zdroj výživy dítěte. Zahrnují jednak jednoduché cukry, monosacharidy a disacharidy a jednak jejich polymery – škroby. Jednoduchým cukrem přítomným v mateřském mléce je laktosa, disacharid složený z galaktosy a glukosy. Škroby a další jednoduché cukry, zejména sacharosa, se pak objevují v pokračující a smíšené dětské výživě.

Zuby prořezávají do úst v době, kdy sklovina, respektive její povrch, ještě není plně mineralizována a je snáze zranitelná kyselinami. Proces dozrávání, který zajišťuje slina, bude trvat ještě zhruba dva roky po prořezaní. Tento proces bude probíhat o to účinněji, čím delší dobu bude povrch zubu čistý, bez zubního mikrobiálního povlaku. O slině si musíme uvědomit ještě jednu důležitou okolnost. Tvorba slin ve velkých slinných žlázách probíhá neustále, její množství se reflexně zvětšuje při příjmu potravy a významně se snižuje ve spánku. A malé dítě spí opakovaně i v průběhu dne a celková doba spánku je mnohem delší než u dospělého.

Teď jsme u častosti situací, kdy se faktory mikroorganismu, výživy a ústního prostředí překrývají, tedy působí společně. Kariogenní mikroorganismy se v ústech dítěte, jak už víme, objevují s prořezáním prvních mléčných zubu a jejich množství je závislé na častosti příjmu sacharidové potravy, později také na frekvenci a účinnosti čistění zubu. Sacharidy procházejí ústy kojeného dítěte šestkrát i vícekrát v průběhu dne. I pokračující a smíšená výživa se v dalším období života podává pětkrát i vícekrát za den. Povrch zubu po prořezání bude ještě nějakou dobu dozrávat a ochranná funkce sliny ve spánku se značně snižuje. Riziko vzniku zubního kazu je tedy z mnoha pohledu u menších dětí značné a omezení nebo eliminace rizika kazu jsou zcela závislé na uvědomělém preventivním chování rodičů a ostatních členů rodiny.

Výchova k tomuto uvědomělému preventivnímu chování obecně je důležitou součástí výchovy mladé generace k mateřství a rodičovství a důležitou součástí přípravy nastávající maminky a rodiny na mateřství. V komplexu hovoříme o tzv. prenatální a perinatální antimikrobiální profylaxi kazu mléčného chrupu.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Jíte vejce každý den?

27%
73%
Zatím hlasovalo 111 lidí

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce