Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
Prázdné kalorie vadí zejména ve velkém množství
Pití alkoholu obecně je při hubnutí nevhodné především kvůli tomu, že obsahuje prázdné kalorie. Ty tělu nic nedají, naopak ho zatíží a brání organismu ve spalování tuků a cukrů z jídla. Vzhledem k tomu, že jeden gram čistého alkoholu obsahuje asi 7,1 kcal, je větší popíjení alkoholu pro tělo obrovskou zátěží. Víno však patří na rozdíl od tvrdého alkoholu k méně kalorickým nápojům. V lahvi vína obsahující 13 % alkoholu ale přesto najdeme 78 gramů alkoholu, její vypití tak tělu dodá až 500 kalorií. Pro zastánce zdravého životního stylu je vhodné volit druhy s nižším obsahem alkoholu, tedy s 11 až 12 %. V takovém případě s jednou skleničkou vína dostanete do těla asi 150 kilo kalorií, což je například pětkrát méně než po snědení 200 gramů vepřového.
Čtěte také: 10 nejrozšířenějších diet a jejich úskalí
Pozor na zbytkový cukr, volte sušší vína
Kalorie z alkoholu ale nejsou to jediné, na co musíte při výběru vína myslet. Nebezpečí se totiž skrývá také ve zbytkovém cukru. Ten sice dodává vínu chuť a aroma, při hubnutí ale rozhodně není vítaný.
„Ideální je volit suchá lehčí vína, která mají menší množství zbytkového cukru. Dvě deci suchého vína neobsahují více než 150 kalorií, u vín polosladkých se už počet kalorií pohybuje kolem 170,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel, a dodává, že v tomto směru jsou často znevýhodněná kvalitní přívlastková vína, která se zpravidla vyrábí z více cukernatých hroznů a také obsahují více alkoholu.
Čtěte také: Pády a omyly provázející hubnutí
Není Sauvignon jako Sauvignon
Rozdíl v množství kalorií i zbytkového cukru pak samozřejmě existuje i v rámci jedné odrůdy.
„I v případě, že si oblíbíte konkrétní druh vína, musíte pozorně číst etikety. Stejný název vína totiž ještě neznamená stejné složení. Například suchý Sauvignon nemusí obsahovat ani 2 gramy zbytkového cukru na litr. Totéž víno v polosuché variantě už ho ale obsahuje přes 11 gramů. Polosladká vína, například vína růžová, pak mají i přes 20 gramů cukru na litr,“ vysvětluje Jitka Pomykalová. Zdánlivě dietnější jsou pak některá červená vína. Například Frankovka má jen kolem jednoho gramu zbytkového cukru. Tato vína ale většinou obsahují větší množství alkoholu, a proto se z hlediska množství kalorií podobají vínům bílým.
Čtěte také: Plavání spaluje tuky, posiluje tělo a zlepšuje kondici
Vyhýbejte se mlsání tučných sýrů a uzenin
Přestože se konzumace alkoholu při hubnutí obecně nedoporučuje, pravidelné pití vína řada odborníků schvaluje. Dvě deci vína u žen a čtyři u mužů podle mnohých lékařů snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Za tloustnutím navíc podle specialistů nestojí alkohol samotný, ale fakt, že při jeho popíjení snadno dostaneme chuť na něco dobrého, často velmi kalorického. Ať už se jedná o drobné pochutiny, jako oříšky, slané tyčinky a chipsy, nebo o studené mísy plné uzenin a sýrů. Ty druhy sýrů, které se k vínu nejvíce hodí, při tom patří mezi nejkaloričtější. Jedno balení sýru s bílou plísní například obsahuje více než 300 kcal a velké množství tuku. Z uzenin jsou pak nejhorší zauzené salámy a tučné klobásy.