Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."
„U diabetika je dvakrát vyšší pravděpodobnost rozvoje závažných komplikací. Musí si především dávat pozor na obsah cukrů, které často obsahují sirupy nebo kapky proti kašli. Pro jistotu je nejlepší se vždy informovat v lékárně,“ radí MUDr. Pavel Hanzelka, který působí jako odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty. Diabetici by měli podle něj hlavně doplňovat tekutiny, jelikož působením infekce se automaticky zvyšuje i obsah krevního cukru. Pokud množství překročí určitou hranici, tzv. ledvinný práh, cukr se začne z těla vylučovat močí. Je nutné proto pít nejméně tři litry tekutin denně, aby se ztráty vzniklé pocením a vylučováním opět doplnily. Vhodné jsou bylinkové či zelené čaje, minerální vody, káva z melty či voda s citronem. Pokud je to alespoň částečně možné, odborníci především v době epidemie doporučují vyhýbat se prostranstvím, kde se najednou vyskytuje velké množství lidí. Tím jsou myšleny kavárny, kina, ale také prostředky hromadné dopravy. Infekce dýchacích cest, tedy i chřipka, se totiž šíří především kapénkovou infekcí vzduchem.
Kromě těchto doporučených opatření nesmí diabetici při chřipce zapomínat ani na standardní léčbu, kterou by měli dodržovat ještě důkladněji. Nejméně čtyřikrát denně by si měli měřit hodnoty glukózy krvi a rozhodně nepřestávat brát pravidelně inzulin, i když mají sníženou chuť k jídlu. Pokud se hladina cukru drží na vyšších hodnotách, je nutné zjistit množství ketolátek v moči. Při nedostatku glukózy v krevním oběhu začne tělo čerpat energii z tukových zásob, ty se však musí nejdříve rozložit právě na ketolátky. Jejich nízké hodnoty při vylučování nejsou škodlivé, ovšem vlivem infekce může jejich podíl narůstat a s tím i ohrožení nemocného.
Čtěte také: Diabetická dieta je základem léčby diabetu
Cukr a imunita se vzájemně ovlivňují
Pokud člověk trpí cukrovkou a nemá nemoc plně pod kontrolou, obranyschopnost jeho těla je automaticky snížená. Pravidelné kontroly dokážou odhalit vyšší hladinu cukru v krvi, na základě výsledků pak může člověk stanovit konkrétní opatření. Ideální hladina je od 4 do 5,6 mmol/litr krve, lehce zvýšená je do 7 mmol/litr, hodnota nad 7 mmol/litr je závažná. Jakmile je totiž cukr vyšší, organismus je náchylnější k jakékoliv infekci. Průběh každého infekčního onemocnění bývá u diabetiků delší a obtížnější.
Ať už se jedná o onemocnění jakéhokoliv druhu, prvním a významným krokem jsou preventivní opatření. O to více to platí u lidí, kteří se musí vyrovnávat se zdravotním handicapem celoročně. Stěžejní je posilovat imunitu, která mimo jiné klesá vlivem prochladnutí a nedostatku vitaminů. Lidské tělo je pak terčem pro infekci. Doporučovaným zdrojem vitamínu C je zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat i ve formě šťávy. Diabetici si však opět musí pohlídat obsah cukrů a přesně si zjistit, kolik mohou nápoje či samotného ovoce zkonzumovat. Vhodné je také užívání doplňků stravy, je však nutné zjistit jejich obsah cukru.
„Na trhu jsou je k dispozici řada přípravků, které obsahují vysokou hladinu vitaminu C a jsou bez cukru. Je potřeba si ale hlídat spojení ’bez přidaného cukru’. Právě takto označené přípravky jsou pro diabetiky vhodné. Obsah cukrů se v nich pohybuje pod 0,5 gramů na 100 mililitrů,” vysvětlil MUDr. Pavel Hanzelka.
Chřipka může způsobovat diabetes I. typu
Chřipka není nebezpečná jen pro nemocné cukrovkou, může stát také za spuštěním diabetu I. typu, kdy virus nastartuje v organismu chybnou imunitní reakci. Pokud je člověk zesláblý již předchozími infekcemi, alergií, stresem nebo léčbou antibiotiky, vytvoří se v těle takové podmínky, na základě kterých protilátky atakují buňky slinivky místo chřipky. Pokud tento proces proběhne rychle a nemoc se projeví až zjištěním vysoké hladiny cukru v krvi, většinou jsou již beta buňky zničeny a člověku nezbývá než si začít píchat inzulín. Podle statistik tímto typem cukrovky trpí u nás okolo 75 tisíc lidí. Většina nemocných má však diagnostikován typ diabetu II., kdy slinivka inzulín produkuje, ale tělo jej nedokáže zpracovat.
Čtěte také: Nové možnosti v diagnostice diabetu
V České republice se s cukrovkou léčí okolo 800 tisíc osob, v Evropě pak téměř 60 milionů lidí. Podle prognóz má číslo dále narůstat. V roce 2040 by mohlo dosáhnout na 71 milionů diabetiků. V současnosti neexistuje žádná kauzální léčba, tedy taková, který by léčila samotný diabetes. Jedinou možností je pro nemocného změna stravovacích návyků, životního stylu a pravidelné kontroly cukru v krvi. Přestože se u nás léčí s diabetem 800 tisíc lidí, podle odhadů Mezinárodní diabetologické federace není okolo 300 tisíc dospělých vůbec diagnostikováno.